Bănci și Asigurări

Piraeus Bank: Ne vom adapta permanent strategia in 2009, nu mai putem stabili tinte pe termen lung

Piraeus Bank: Ne vom adapta permanent strategia in 2009, nu mai putem stabili tinte pe termen lung

Catalin Parvu spune ca va tempera ritmul de extindere a retelei

21.12.2008, 16:01 30

"Daca in anii anteriori puteam elabora strategii pe termen lung si eram siguri pe atingerea obiectivelor propuse, anul acesta contextul international ne obliga la o abordare mai prudenta. Va trebui sa ne adaptam in permanenta strategiile conform datelor pe care ni le ofera piata si sa mentinem profitabilitatea bancii", apreciaza Catalin Parvu.

Piraeus Bank, filiala locala a unuia dintre grupurile financiare elene de top, este in mijlocul unui plan multianual de dezvoltare care prevedea tinte ambitioase, atat pe dezvoltarea afacerilor, cat si a retelei teritoriale. Banca a ajuns la 175 de unitati in prezent, plecand de la 54 in urma cu doi ani, iar planul era ca pana in 2010 sa atinga 250.
"Procesul de extindere va fi ceva mai temperat in perioada urmatoare si, evident, adaptat contextului intern si international", noteaza Parvu. Si la Alpha Bank, un alt jucator cu actionariat elen, planurile prevedeau extinderea retelei la 380 de unitati in urmatorii doi ani, fata de 200 (nivel stabilit pentru decembrie actual). Banca isi reanalizeaza insa strategia, urmand sa adopte un ritm mai temperat.
Dintre jucatorii de top doar BCR a anuntat ca va deschide 100 de unitati, pornind de la 630 in prezent, in conditiile in care este in cursa de recuperare fata de BRD, care opereaza peste 900 de unitati. Francezii au aratat insa ca vor fi mult mai selectivi in extinderea retelei in 2009.
Piraeus Bank isi mentine strategia de dezvoltare pe segmentele de clienti individuali, firme mici si mijlocii si corporatii, dar Parvu noteaza ca si din acest punct de vedere va fi atent la datele oferite de piata.
Seful Piraeus spune ca va trece la un control riguros al costurilor si la eficientizarea operatiunilor, ceea ce ar trebui sa permita mentinerea profitabilitatii la un nivel confortabil. De altfel, el afirma ca inca de anul acesta a inceput revizuirea politicilor de risc si eficientizarea proceselor. Cum vede Parvu evolutiile pietei din 2008? "Luna octombrie a adus pe piata bancara din Romania o nervozitate care indeamna la prudenta. Prudenta atat din partea clientilor, cat si a sistemului bancar, care desi in Romania nu fusese expus la criza subprime, are acum de infruntat efectele marginale ale fenomenului american", apreciaza seful Piraeus.
Grupul Piraeus Bank avea active in Romania de 4,3 miliarde de euro in septembrie. Volumul a inregistrat o dublare din septembrie anul trecut. Portofoliul de credite a urcat in aceasta perioada cu 99%, pana la 3,5 miliarde de euro, iar depozitele au ajuns la 1,1 miliarde de euro, insa cresterea este de numai 27%.
Grecii nu au comunicat insa profitul realizat pe piata romaneasca in primele noua luni ale anului. Filiala locala este cea mai mare subsidiara a grupului Piraeus, pe locul al doilea venind cea din Bulgaria, cu active de 2,6 mld. euro.
In raporul financiar pe trimestrul al treilea, grupul noteaza sistarea extinderii retelei la nivel international si incetinirea cresterii. Totodata, grecii au in vedere reasezarea costurilor pentru creditele vandute.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO