Bănci și Asigurări

Planul RBS sub noul sef: orientare pe atragerea de depozite, iar retailul se muta pe internet

Planul RBS sub noul sef: orientare pe atragerea de depozite, iar retailul se muta pe internet
21.01.2010, 00:00 72

Reorientarea cresterii de pe par tea de active spre cea de pasive si promovarea managementului local sunt principaleleprioritati la inceput de mandat ale lui Johan Gabriels, belgianulcare a preluat formal de la sfarsitul anului trecut conducereaoperatiunilor locale ale RBS Bank.

"Strategia este sa dam mai multa putere managementului local, peposturi cu adevarat importante. Avem clienti romani si esteimportant sa cunosti piata si limba", spune Gabriels, 52 deani.

El a fost numit de RBS la conducerea operatiunilor locale intoamna, iar la sfarsitul anului trecut a primit si avizul dinpartea BNR, inlocuindu-l astfel pe Peter Weiss, care detinea postulde presedinte din 2005, cand banca apartinea grupului olandez ABNAmro. In 2008, britanicii de la RBS au preluat banca in cadrul uneitranzactii la nivel international.

Peter Weiss, 51 de ani, fusese implicat in primavara in procesulde vanzare a bancii, in cadrul planului de restructurare a grupuluiRoyal Bank of Scotland. Britanicii au renuntat la sfarsitul veriisa mai vanda subsidiara locala, considerand ca pretul pe care l-arfi putut obtine de la investitori nu reflecta corect valoareaoperatiunilor locale. Ulterior, Weiss a preluat conducereasubsidiarei RBS din Grecia.  Johan Gabriels spune ca dupa doi aniagitati, in care banca a trecut de la grupul ABN la RBS, iar apoi afost implicata intr-un proces de vanzare, era nevoie de o nouastrategie si un nou management. Pe de alta parte, el incearca salimiteze numarul plecarilor din banca, in conditiile in carerelatia cu clientul este foarte importanta pe nisa serviciilorpentru marile corporatii.

"Oamenii nostri au relatii stranse cu clienti, chiar la nivel demanagement de top si le cunosc foarte bine afacerile. Asa cevaintalnesti mai rar pe marile piete, unde relatii se tin la niveluriierarhice inferioare."

Si Roxana Moldovan, care detinea postul de vicepresedinteexecutiv al bancii pe zona corporate inca de la inceputul anilor2000, se va pensiona anul acesta, urmand sa pastreze doar o pozitienon-executiva in cadrul boardului.

"Strategia de dezvoltare nu va fi radical diferita de ce a fostpana acum. Nu avem un plan agresiv de crestere, dar vom profita deoportunitati. Vom merge catre corporatiile care vor supravietuicrizei", spune Gabriels.

Ca si predecesorul sau, nu are ca obiectiv principal marimeaactivelor, britanicii fiind concentrati in schimb peprofitabilitate. La jumatatea anului trecut RBS Bank inregistra unprofit net de 22,6 milioane de euro (calculat conform standardelorlocale de contabilitate), cu 35% mai mare decat castigul raportatcatre autoritatile fiscale pe tot anul 2008. Banca avea active de1,97 miliarde de euro, cu care nu intra insa in topul celor maimari zece jucatori din sistem.  Gabriels consiera ca profitul din2010 va fi la un nivel similar cu cel din 2009, urmand ca din 2011sa inceapa sa urce. Toate castigurile sunt pastrate in capital,pentru a finanta cresterea.

Platforma pe internet in loc de retea teritoriala pentruretail

Pe zona de retail, unde ABN dezvoltase un model bazat pe o fortamobila de vaznari cu consilieri specializati in oferirea decredite, Gabriels intentioneaza sa schime accentul pe atragerea defonduri.

"Vom lansa servicii de internet banking. Avem o retea mica si nevom baza pe modelul ING Direct." Modelul dezvoltat de grupulolandez ING presupune o banca cu prezenta exclusiv pe internet,clientii deruland toate operatiunile prin intermediul platformei detranzactionare online.

Banca are in prezent circa 1.000 de angajati, iar in fortamobila de vanzari sunt angrenati aproape 400 de consilieri. Pe zonade retail RBS are 155.000 de clienti, numarul fiind cu 19% mai marefata de sfarsitul lui 2008. Banca a avut o strategie de a mentine oprezenta teritoriala limitata, avand 31 de unitati in prezent.Gabriels spune ca anul acesta nu sunt planificate inchideri deunitati sau disponibilizari de personal.

Gabriels spune ca accentul se va muta pe atragerea de depozitesi vanzarea de produse de investitii sau managementul activelor, intimp ce oferirea de credite fara garantii va fi mult limitata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO