Bănci și Asigurări

Platile electronice sunt solutia de viitor

20.07.2004, 00:00 64

Sistemul de plati a evoluat anul tercut spre cresterea vitezei de procesare si scaderea costurilor legate de aceste tranzactii, prin folosirea pe scara tot mai larga a mijloacelor de plata electronice.
Tranzactiile efectuate fara numerar au inregistrat anul trecut o cresere atat in volum, cat si in valoare, fapt care s-a tradus prin marirea ponderii pe care acestea o reprezinta in totalul platilor, pana la o pondere de 49%.
Astfel, numia valoarea platilor efectuate cu cardul a depasit anul trecut 7.000 de miliarde de lei. Aceasta majorare a fost sustinuta de dezvoltarea infrastructurii, care s-a ajustat necesitatilor de modernizare in domeniu. Numarul de retele a ajuns la sfarsitul anului trecut la 15, in timp ce numarul automatelor bancare a depasit 2.400, iar cel al POS - urilor a ajuns la aproximativ 10.000.
Procesul de modernizarea a platilor electronice s-a tradus si prin diversificarea produselor financiare oferite de institutiile din domeniu. Astfel, in anul 2003 a crescut numarul instrumentelor de plata de tip internet - banking, home - banking si a fost dezvoltat unul nou, phone banking, care s-au adaugat produselor clasice (cardurile de debit si credit). Piata a reactionat la diversificarea ofertei, numarul conturilor din care se pot efectua plati de tip internet banking crescand in 2003 de peste zece ori, pana la 19.000.
Pe de alta parte, valoarea tranzactiilor cu instrumente financiare decontate prin intermediul sistemului national de plati s-a ridicat anul trecut la 318.516 miliarde de lei.
In luna ianuarie 2003 a inceput implementarea sistemului electronic de plati. In structura acestuia sunt cuprinse sistemul de decontare pe baza bruta in timp real (RTGS), casa de compensare (ACH) si sistemul de inregistrare si de decontare a operationilor cu titluri de stat (GSRS).
Pentru implementarea sistemului electronic de plati a fost adoptata legea nr. 253, din 16 iunie 2004, prin care se reglementeaza caracterul definitiv al decontarii in sistemele de plati si in sistemle de decontare a operatiunilor cu instrumente financiare. Aceasta va permite conectarea ulterioara a noului sistem de plati national cu decontare pe baza bruta in timp real la sistemul pan - european de plati "Target". Legea prevede de asemenea ca Banca Nationala desemneaza sistemele care vor intra sub incidenta ei. Potrivit legii, toate sistemele destinate decontarii operatiunilor cu instrumente financiare care sunt autorizate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare vor intra sub incidenta actului normativ.
liviu.chiru@zf.ro



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO