Bănci și Asigurări

Politele auto au dus afacerile BCR Asigurari la 174 mil. euro

Politele auto au dus afacerile BCR Asigurari la 174 mil. euro

Mihai Tecau estimeaza ca pana la sfarsitul lui 2010 BCR Asigurari va avea afaceri de 300 mil. euro

31.01.2008, 18:15 52

BCR Asigurari, a treia companie de pe piata asigurarilor generale, a inregistrat anul trecut o crestere a afacerilor de aproape 45%, la circa 174 de milioane de euro (580 de milioane de lei).
"Pe Casco si RCA am mers foarte bine, la fel ca pe property si CAR (asigurari pentru constructii - n.red.). Totusi, nu poti sa te bucuri de cresterea pe asigurari auto, pentru ca sunt linii de business care aduc pierderi", a declarat pentru ZF Mihai Tecau, presedintele BCR Asigurari.
Compania a incheiat anul trecut cu un profit net de circa 2 milioane de euro, de doua ori mai mic decat cel din 2006, de 4,2 milioane de euro.
"Am facut acest profit cu sacrificii: cresterea salariilor a fost redusa si am stopat comisioanele platite agentilor si brokerilor la un anumit nivel. Daca ne uitam la rezultatul tehnic, este bun, dar atunci cand apar si celelalte cheltuieli (salarii, administrative etc. - n. red.), rezultatul se duce in jos", explica Tecau.
El estimeaza ca piata asigurarilor a mers anul trecut pe pierdere, la fel ca in 2006, din cauza daunelor mari din asigurari auto.
"Daca societatile de asigurari nu schimba ceva in politica lor, nu se va schimba nimic. Sa aparem in fiecare an cu preturi de dumping si sa ne luptam pentru castigarea cotelor de piata cu orice pret nu este o solutie", afirma seful BCR Asigurari.
Compania intentioneaza sa infiinteze anul acesta un departament de gestionare a daunelor, pentru imbunatatirea calitatii serviciilor, dar si pentru reducerea costurilor. Un alt asigurator care deja a implementat un astfel de proiect este Allianz-Tiriac, cea mai mare companie de asigurari de pe piata. De asemenea, BCR Asigurari va mai infiinta anul acesta un centru de constatare a daunelor auto, dupa ce a mai infiintat unul in 2007, dar va lansa si cateva produse de asigurare in parteneriat cu banca-mama, care vor fi vandute la pachet cu credite sau cu carduri, de exemplu.
La momentul numirii sale in functiile de presedinte si director general al BCR Asigurari, in septembrie 2006, Tecau a anuntat ca urmareste obtinerea unei cote de piata de 15% in cel mai scurt timp. In primele noua luni ale anului trecut, piata asigurarilor generale a fost de 1,3 miliarde de euro, ceea ce inseamna ca pana la sfarsitul anului acesta a ajuns la circa 1,7 miliarde de euro. In aceste conditii, BCR Asigurari a avut anul trecut o cota de piata in jur de 11%. "Tinta de 15% din piata o am in continuare, dar nu vreau sa o pun pe primul plan. Mai mult conteaza rezultatele totale ale societatii, mai ales profitul", spune seful BCR Asigurari.
Pana in 2010, BCR Asigurari si-a propus sa ajunga la un volum de prime brute subscrise de 300 de milioane de euro si sa obtina un profit de 7-8 milioane de euro, potrivit lui Tecau.
La momentul preluarii BCR de catre Erste in urma cu doi ani, surse din piata afirmau ca austriecii intentioneaza sa vanda divizia de asigurari generale a BCR, pastrand-o doar pe cea de asigurari de viata.
"Asteptam sa vedem ce decizie va lua actionarul majoritar. Avem acest plan pana in 2010, realizat impreuna cu BCR, deci sansele ca societatea sa fie vanduta pana atunci sunt reduse. In acest moment nu se vorbeste despre vanzare, dar este posibil, daca actionarul va primi o oferta buna", afirma Tecau.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO