Bănci și Asigurări

Poliţele facultative îşi menţin trendul cu o creştere de 10% în primele nouă luni din 2019

Poliţele facultative îşi menţin trendul cu o...

Autor: Mircea Nica

25.12.2019, 00:03 146

Volumul poliţelor facultative de locuinţe a ajuns la o valoare de 276 milioane de lei, în creştere cu 10% în primele nouă luni (T3) din 2019 faţă de perioada similară a anului trecut, conform raportului publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) privind evoluţia pieţei asigurărilo în primele nouă luni din 2019.

Numărul de contracte în vigoare la sfârşitul lunii septembrie 2019 pe segmentul asigurărilor facultative de locuinţe a crescut cu circa 2,5%, ajungând la peste 1,5 milioane de contracte. De asemenea, o creştere semnificativă s-a înregistrat şi la indemnizaţiile brute plătite, acestea atingând valoarea de 72 milioane de lei în T3/2019, cu 51% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Asigurarea facultativă a locuinţei are o valoare medie de aproximativ 240 de lei şi acoperă riscuri precum incendiul, trăsnetul sau explozia. Pe lângă riscurile standard care includ incendiul, explozia, trăsnet, căderi ale aparatelor de zbor, asigurarea facultativă a locuinţei mai poate include opţional şi riscuri precum inundaţia provocată de apa provenită de la vecini, avarii la instalaţia electrică/încălzire şi bunurile conţinute în locuinţe

Asigurările obligatorii de locuinţe sunt reprezentate de rezultatele activităţii Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID). Conform prevederilor legale, PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuinţelor, menit să acopere trei riscuri de bază specifice României: cutremur, inundaţii şi alunecări de teren. Din punctul de vedere al numărului de contracte în vigoare la sfârşitul lunii septembrie 2019, s-a înregistrat o creştere cu 1%, în timp ce indemnizaţiile brute plătite pe acest segment au crescut semnificativ, cu peste 92%, potrivit datelor ASF.

La nivelul pieţei asigurărilor de locuinţe, care includ atât asigurările obligatorii, cât şi asigurările facultative, s-a înregistrat un volum al primelor brute subscrise de peste 76 milioane de lei, în creştere cu 7% în primele nouă luni din 2019 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, se observă că asigurările facultative de locuinţe au o pondere de 95% din totalul primelor brute subscrise pe asigurările de locuinţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO