Bănci și Asigurări

Ponderea leului ajunge la 53% din creditul privat

Ponderea leului ajunge la 53% din creditul privat
18.10.2006, 18:44 12

Finantarile in lei au ajuns sa reprezinte 53% din totalul creditului neguvernamental la sfarsitul lui august, la numai cinci luni dupa ce reusisera sa depaseasca pragul de jumatate.
In ultimele 12 luni, creditul in lei s-a dublat (in termeni reali), soldul sau urcand pana la 43,5 miliarde de lei (echivalentul a 12,3 miliarde de euro), la sfarsitul lui august. Ponderea sa in totalul creditului neguvernamental a urcat constant din martie, cand a trecut de jumatate, desi in ultimele luni ritmul a incetinit. La sfarsitul lui iulie, creditul in lei reprezenta 52,9%, fata de 52,3% in iunie.
Creditul in lei a castigat teren puternic in toamna trecuta, dupa ce BNR a introdus norme drastice, prin care se limiteaza creditarile in valuta pe care o banca le poate acorda. Incepand din primavara, efectul normelor a inceput insa sa fie depasit, dupa ce bancile au luat masuri care sa le permita sa acorde in continuare finantari in valuta. Astfel, in ultimele luni creditul in valuta a inceput sa arate din nou cresteri solide. Ramane de vazut daca leul va reusi sa-si consolideze in continuare pozitia in cadrul creditului neguvernamental, odata cu revenirea valutei.
Expansiunea creditului in lei a fost alimentata in special de setea de finantari a populatiei, care si-a majorat expunerea intr-un ritm mai mare decat companiile private.
La sfarsitul lui august, populatia contractase credite in lei de 20,55 miliarde de lei (5,8 miliarde de euro), fata de noua miliarde, cat avea in urma cu un an. Companiile inregistrau credite in lei de numai 19 miliarde de lei, comparativ cu 10,5 miliarde, in august anul trecut.
In cazul populatiei, cele mai importante cresteri s-au inregistrat la creditele acordate pe termen lung, al caror sold a crescut de peste sase ori intre august 2005 si august curent. Evolutia se explica si prin tendinta de majorare a scadentelor la credite, astfel ca inclusiv cele pentru consum fara garantii reale sunt acordate, in general, pe perioade de cinci ani, fiind astfel clasificate de BNR in categoria "imprumuturi pe termen lung".
Astfel, creditele contractate de populatie in lei pe termen lung au ajuns la 10,3 miliarde de lei (echivalentul a aproximativ 3 miliarde de euro), de 6,3 ori mai mult decat in august 2005. Expansiunea creditelor pe termen lung contractate de populatie a fost alimentata si de dezvoltarea, pe parcursul lui 2005, a creditelor pentru nevoi personale garantate cu ipoteca, care au permis acordarea unor finantari de mare valoare, pe perioade foarte lungi.
Practic, creditele pe termen lung au crescut in volum absolut mai mult decat cele pe termen mediu si scurt luate impreuna.
In cazul firmelor, evolutia a fost mai stabila. Companiile private au preferat leii in special pentru creditele pe termen scurt, care finanteaza in general nevoi de capital de lucru. Soldul acestora a urcat cu 65%, pana la 13,4 miliarde de lei (3,8 miliarde de euro).
Atat populatia, cat si firmele si-au majorat soldurile creditelor pe termen mediu cu aproximativ doua miliarde de lei. Astfel, creditele pe termen mediu contractate in lei de populatie au ajuns la 8,2 miliarde de lei, in timp ce la companii au urcat la 3,9 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO