Bănci și Asigurări

Populaţia mai are credite la IFN-uri de 5,4 mld. lei

Populaţia mai are credite la IFN-uri de 5,4 mld. lei

Autor: Ciprian Botea

12.11.2013, 19:41 154

Instituţiile financiare nebancare (IFN) înscrise în registrul general al BNR aveau la jumătatea acestui an credite acordate populaţiei de 5,4 miliarde de lei (circa 1,2 mld. euro), în scădere cu echivalentul a 1,5 miliarde de lei faţă de începutul anului 2009, când primele efecte ale crizei financiare îşi făceau simţită prezenţa pe piaţa locală.

Scăderea a fost concentrată în prima parte a perioadei de criză, în timp ce în ultimul an şi jumătate stocul de credite s-a stabilizat. Creditele acordate pentru consum se ridică la 4,6 miliarde de lei, în timp ce pentru achiziţia de locuinţe au fost vândute împrumuturi de numai 460 milioane de lei. Creditele ipotecare au fost însă stabile în perioada de criză, în timp ce împrumuturile de consum s-au prăbuşit cu 25%.

Portofoliile de retail ale IFN-urilor sunt constituite în proporţie de peste 70% din credite în lei. La nivel agregat, IFN-urile au un stoc de credite de 22 miliarde de lei (circa 5 mld. euro), în scădere cu 40% faţă de vârful istoric din decembrie 2008.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO