Bănci și Asigurări

Portofoliul de private banking al HVB Tiriac a urcat la 160 mil. euro

27.03.2007, 15:01 33

Portofoliul de clienti ai departamentului private banking al HVB Tiriac s-a dublat anul trecut, atingand un volum al activelor de 540 mil. lei (aproape 160 mil. euro), conform datelor publicate la Bucuresti care iau in calcul un prag minim de active de 100.000 de euro pe client. Pragul de 100.000 de euro este aplicat de majoritatea bancilor locale care ofera private banking, insa in Vest acesta ajunge la cateva sute de mii de euro si chiar un milion.
Bank Austria, care supervizeaza operatiunile grupului UniCredit din Romania, a luat insa in calcul un prag minim de 500.000 de euro pentru clasa de clienti de private banking, aplicand standardul UniCredit.
Asa se face ca in raportul anual publicat saptamana trecuta activele aflate in administrarea departamentului de private banking al HVB Tiriac sunt evaluate la doar 45 mil. euro in 2006 fata de cele 83 mil. euro consemnate in raportul pe 2005. Totusi, Bank Austria indica o crestere a bazei de clienti cu 48%.
Departamentul de private banking al HVB Tiriac a fost infiintat in urma cu mai bine de trei ani.
La sfarsitul lui 2005, Liliana Damianov, care lansase operatiunile, a parasit banca pentru a infiinta un departament similar la Bancpost, controlata de grecii de la EFG Eurobank. Aceasta categorie de servicii se dezvolta pe legaturi stranse intre bancher si client, increderea fiind un ingredient esential in construirea unei relatii pe termen lung. In fond, ofertele de private banking ale bancilor ajung sa nu difere prea mult, mai ales ca alternative de plasare a banilor, nuantele fiind date de elemente calitative ale serviciilor, precum confidentialitate, accesibilitate, promptitudine.
In contextul fuziunii dintre HVB Tiriac si UniCredit Romania, ca urmare a procesului care are loc la nivel continental, toate bancile membre ale grupului, inclusiv cele din Romania, ar urma sa preia modelul de business dezvoltat in Italia, ceea ce ar asigura o scadere a costurilor atragerii de noi clienti.
Concurentii HVB nu obisnuiesc sa dea publicitatii informatii exacte privind valoarea portofoliilor pe care le administreaza pentru clientii de top.
In primavara trecuta, HVB raporta un varf de active de circa 100 mil. euro pe segmentul de private banking, cu portofolii individuale care depaseau cinci milioane de euro, insa pana la finalul anului a avut loc o scadere substantiala conform datelor publicate.
Piata se anunta din ce in ce mai concurentiala, in conditiile in care tot mai multe dintre bancile locale isi anunta intentia de a include in ofertele pentru persoane fizice si servicii de private banking, pentru administrarea unor active lichide individuale care depasesc 75.000-100.000 de euro.
Fenomenul are legatura cu tendinta de crestere a veniturilor personale, care permite acumularea unor resurse semnificative, precum si cu cresterea nivelului de cultura financiara si cu cresterea cererii pentru servicii personalizate si adaptate unei clientele de top.
Dintre bancile locale, Piraeus Bank si Bank Leumi au anuntat intentia de a intra pe private banking, ambele mizand pe experienta in domeniu a bancilor-mama.
De asemenea, nou venita pe piata Bank of Cyprus a inclus printre planurile pe termen scurt lansarea unei oferte de servicii de private banking.
Pe langa bancile locale, marii jucatori in domeniu din Europa de Vest incep sa se intereseze din ce in ce mai mult despre averile personale ale romanilor si despre apetitul acestora de a-si lasa banii pe mana unor bancheri cu experienta si traditie care isi pot plasa oriunde in lume, garantand servicii de lux.
Pana in prezent, Banca Nationala a primit 38 de notificari de la banci din UE interesate de piata locala, iar pe lista se disting banci specializate in servicii de private banking, precum Lombard Odier, Credit Suisse Luxembourg, GE Artesia Bank sau Danske Bank International.
Conform estimarilor de pe piata, valoarea portofoliilor de private banking administrate de bancile locale s-a apropiat anul trecut de un miliard de euro, fiind vorba de aproape 4.000 de clienti cu lichiditati de cel putin 100.000 de euro fiecare. Printre bancile cu cea mai lunga experienta pe piata locala se numara ING Bank, HVB, BRD-SocGen si BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO