Bănci și Asigurări

Precizari de la Banca Nationala a Romaniei

16.07.2008, 18:10 23

1) "La sfarsitul anului 2007, Banca Nationala a Romaniei a raportat o pierdere de 2 miliarde de euro, fara ca vreo persoana sa raspunda pentru aceasta gaura neagra".
Raspuns: La sfarsitul anului 2007, BNR nu a raportat nici un fel de pierdere. Dimpotriva, a raportat un profit de 458,5 milioane lei noi.

2) "Noi cerem de luni de zile Bancii Nationale sa ni se spuna (...) care este salariul soferului guvernatorului. Este mai mare decat al presedintelui Romaniei".
Raspuns: La BNR nu se platesc "salarii bugetare". In privinta salariilor soferilor din BNR - indiferent unde isi fac serviciul, la guvernator, la viceguvernatori sau in activitatea curenta, inclusiv la transportul valorilor - precizam ca nu sunt mai mari decat salariile soferilor din alte institutii centrale. Nici un salariu lunar al vreunui sofer din BNR nu depaseste 1.500 - 1.600 de lei. De la acest nivel si pana la salariul presedintelui Romaniei mai e mult. Si, mai ales, nu justifica in niciun fel interogatia din discursul rostit la reuniunea de la Cotroceni, la 1 iulie 2008, de catre presedintele PRM: "Mai fratilor, in ce tara din lume un sofer castiga mai mult decat seful statului?"

3) "Prin denominarea leului, anulandu-se patru zerouri, Mugur Isarescu (...) a urmarit inducerea in eroare a populatiei, care sesizeaza mai greu amploarea cresterii preturilor".
Raspuns: Denominarea leului, in baza unei legi speciale votate de Parlamentul Romaniei, pentru ca moneda noastra sa fie in rand cu monedele europene, nu a adus inflatie, ci a determinat calmarea inflatiei. Amintim ca legea in cauza a fost votata in felul urmator: Senat - 82 voturi pentru; niciun vot contra si 6 abtineri; la Camera Deputatilor - 214 voturi pentru, nici un vot impotriva si nicio abtinere. Prin urmare, Legea Denominarii a fost votata si de Partidul Romania Mare. In procesul denominarii, toti comerciantii au fost obligati sa-si afiseze preturile atat in lei vechi, cat si in lei noi, intre 1 martie 2005 si 30 iunie 2006. Multi comercianti au continuat dublul afisaj si dupa 30 iunie 2006. Asa ca fiecare consumator a avut posibilitatea sa compare preturile. Precizam ca rata inflatiei n-o calculeaza si n-o comunica BNR. Toate datele privind inflatia sunt calculate si comunicate de Institutul National de Statistica. Seriile de date statistice au fost aduse la zi de catre INS, in termeni comparabili, prin impartire la 10.000. Rata inflatiei este insa exprimata in procente si nu in unitati monetare. Prin urmare, populatia nu are cum sa se incurce intre preturile in lei vechi, de dinainte de 1 ianuarie 2007, si cele in lei noi de acum.

4) "Emiterea bancnotelor noi s-a efectuat in Cehia, printr-o firma controlata de familia Isarescu".
Raspuns: Bancnotele noi nu au fost si nu sunt facute in Cehia, ci in Romania si intr-o alta tara europeana. De altfel, a fost organizata o licitatie, la care au participat toti marii furnizori europeni. Familia guvernatorului nu a avut si nu are niciun fel de legaturi cu vreo fabrica de bancnote. Si nici cu intermediari in acest domeniu.
5) "Solicitam ca domnul guvernator al BNR sa faca publica suma platita de Romania pentru emisiunea de bancnote, dupa denominare".
Raspuns: Datele privind emisiunea monetara constituie secret de stat si sunt clasificate. Evidentele contabile ne arata insa ca aceste sume se situeaza sub nivelul costurilor pe care le-ar fi presupus, pana in prezent, emisiunile monetare daca nu s-ar fi facut denominarea.

6) "Ar fi interesant sa se precizeze cine a aprobat cheltuirea acestor sume de bani".
Raspuns: Banca Nationala nu este institutie bugetara. In consecinta, niciun singur leu cheltuit de BNR - fie pentru salarii, fie pentru alte activitati - nu vine de la bugetul statului. Si nicio cheltuiala nu este suportata de contribuabili. BNR are buget propriu de venituri si cheltuieli, pe care - asa cum prevede legea si cum este practica in toate bancile centrale din Uniunea Europeana - il aproba Consiliul de Administratie. La Banca Nationala, cheltuielile sunt facute in limitele acestei aprobari si in conformitate cu legile tarii. In raportul anual al BNR, care este inaintat Parlamentului si dat publicitatii, sunt prevazute toate sumele cheltuite si destinatiile lor.

7) "Noi solicitam domnului guvernator al BNR sa informeze opinia publica cu privire la rezerva de aur avuta de Romania in decembrie 1990 si cat reprezinta aceasta in prezent, precum si locurile unde este depozitata".
Raspuns: La 1 ianuarie 1990, in stocul de aur monetar erau inregistrate 65,7 tone. In prezent, stocul de aur inregistreaza 103,5 tone. Din acest stoc, 61,2 tone sunt pastrate la banci internationale, in conditii de siguranta maxima, similare cu cele asigurate aurului altor banci centrale. Banca Nationala a informat de fiecare data autoritatile statului, inclusiv Parlamentul Romaniei, cu privire la operatiunile de activare a rezervelor de aur. Totodata, datele privind administrarea rezervelor de valute si de aur au fost prezentate in rapoartele anuale.

Departamentul Comunicare al BNR

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO