Bănci și Asigurări

Prima strigare din acest an: 17%

06.01.2003, 00:00 15

Populatia va putea cumpara in aceasta luna titluri de stat emise de Ministerul Finantelor cu o dobanda de 17% pe an, maturitatea certificateleor de trezoreriei cu discount fiind peste trei si sase luni. Dobanzile platite de Finantele la titlurile de stat  - indiferent ca au fost pentru populatie sau pentru banci - au mers anul trecut pe un trend descendent, cu o panta destul de abrupta. Daca in 2003 reducerea a fost de la niveluri de 38-40% pe an la 15-18% pe an. pentru anul acesta se asteapta o temperare a ritmului de scadere, potrivit specialistilor in domeniu.  
Finantele vor scoate la vanzare, in aceasta luna, si certificate de trezorerie cu discont si obligatiuni de stat pentru banci in valoare totala de 8.000 de miliarde de lei (238,8 milioane dolari). Cea mai mare parte a certificatelor de trezorerie, reprezentand 3.600 miliarde de lei, vor avea scadenta de 364 de zile. Prima dintre licitatiile pentru adjudecarea lor va avea loc pe data de 7 ianuarie, iar urmatoarele sunt programate pentru zilele de 14, respectiv 28 ianuarie.
Statul va mai scoate la licitatie certificate de trezorerie cu scadenta la 182 de zile in valoare de 1.100 miliarde de lei si titluri cu termen de 91 de zile insumand 600 de miliarde de lei.
In ceea ce priveste obligatiunile, Ministerul Finantelor a stabilit trei licitatii, prin intermediul carora va incerca sa atraga 2.700 de miliarde de lei.
Titlurile au o maturitate de doi ani, iar prima dintre licitatii va fi organizata pe data de 7 ianuarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO