Bănci și Asigurări

Primaria Iasi scoate la vanzare obligatiuni in lei

05.03.2007, 19:02 41

Primaria Iasi se va imprumuta cu 200 milioane de lei (57 mil. euro) prin lansarea pe piata interna a unei emisiuni de obligatiuni, operatiunea intermediata de consortiul format din Dexia Kommunalkredit Bank AG Austria si BT Securities.
"Finantarea obtinuta de Municipiul Iasi asigura realizarea unor investitii importante si foarte necesare cetatenilor. Concomitent cu derularea imprumutului se vor depune proiecte pentru obtinerea de finantari din Instrumente Structurale ale UE. Totodata, se va urmari atragerea de finantari prin parteneriate public-private", a declarat Gheorghe Nichita, primarului orasului Iasi.
El a spus ca banii obtinuti vor fi folositi pentru finantarea unor proiecte privind refacerea unor strazi, iluminatul public, cadastrul general, pasajul de la Hala Centrala, construirea de parcari si locuinte sociale.
Imprumutul, cel mai mare de acest tip pe piata interna, este structurat ca mecanism financiar integrat, format din obligatiuni municipale emise in doua serii, prefinantate prin linie de credit revolving de tip "bridge loan" (credit punte). Linia de credit "bridge loan" va avea o dobanda variabila legata de BUBOR (rata medie a dobanzii pentru depozitele plasate de banci - n.r.) la sase luni.
Obligatiunile vor fi bonificate cu o dobanda variabila calculata pe baza mediei ratelor interbancare BUBID (rata medie a dobanzii pentru depozitele atrase de banci - n.r.) si BUBOR la sase luni, iar dupa trecerea la euro, dobanda variabila va fi in functie de EURIBOR la sase luni.
Perioada de derulare a imprumutului este pana in 2028, cu o perioada de gratie pana in 2012.
Folosirea linei de credit "bridge loan" inainte de emiterea de obligatiuni determina reducerea semnificativa a costurilor de finantare. Se vor trage sumele pe masura cheltuirii lor, platindu-se dobanda doar la sumele utilizate pentru finantarea graduala a investitiilor. Imprumutul obligatar este structurat in functie de necesitatile locale si potentialul existent de dezvoltare a municipiului Iasi.
Pentru Primaria Iasi au actionat in calitate de consultant financiar VMB Partners si Tuca Zbarcea & Asociatii - consultant juridic.
Cele doua companii au mai fost implicate si in alte proiecte municipale in Timisoara, Targu Mures, Bistrita, Alba.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO