Bănci și Asigurări

Primul profit semestrial la Ardaf după patru ani de pierderi

16.08.2010, 23:40 19

Compania de asigurări Ardaf, controlată de Generali PPF, aobţinut în primul semestru un profit de 9 mil. lei (2,16 mil.euro), după ce a încheiat anul trecut cu o pierdere de 90 mil. lei(21,24 mil. euro). Acesta este primul profit semestrial obţinut din2006.

Veniturile încasate în primele şase luni ale anului au scăzut cu13,5%, până la un volum de 141 milioane de lei (33,86 milioane deeuro).

Cea mai mare pondere în portofoliul asigurătorului o deţineasigurarea obligatorie auto (RCA), de 57,3%, pondere în scădere cu1,6 puncte faţă de primul semestru al anului trecut.

Asigurările Casco cântăresc 33% în veniturile asigurătorului,mai mult cu 1,7 puncte decât în urmă cu un an. Şi alte tipuri deasigurări, precum asigurarea civilă generală sau asigurarea deincendiu şi calamităţi naturale, deţin o pondere în uşoară creşterefaţă de anul trecut, compania mizând pe o diversificare aportofoliului. Cu toate acestea, Ardaf a renunţat în trimestrul doila portofoliul de asigurări de viaţă, transferându-l cătreGenerali, companie din acelaşi grup. Asigurările de viaţă deţineauoricum foarte puţin din subscrierile totale ale asigurătorului, sub0,1%.

Reprezentanţii Ardaf spun că anul acesta şi anul viitor vorţinti mai mult asigurarea obligatorie de locuinţă, intrată învigoare la 15 iulie.

"Am fost printre companiile care au susţinut necesitatea şibeneficiile acestei legi (a asigurării obligatorii pentru locuinţă- n. red.) încă de la discuţiile iniţiale şi, totodată, am fostprintre primii care au demarat emiterea electronică de asigurăriobligatorii de locuinţă. Vom susţine în continuare acest segment",a declarat Stanislav Uma, preşedinte şi CEO al Ardaf.

Compania are 700 de angajaţi, 6.000 de consultanţi şi circa 200de puncte de vânzare în toată ţara.

Piaţa asigurărilor a scăzut în primul trimestru cu 5,3%, declincauzat de scăderea cu aproape 26% a asigurărilor Casco. Segmentulcare a înregistrat cea mai bună evoluţie a fost cel al asigurărilorde viaţă, care a generat un avans de 7% faţă de primul trimestrudin 2009, potrivit datelor publicate de Comisia de Supraveghere aAsigurărilor.

În ceea ce priveşte profitabilitatea, mai multe companii auanunţat rezultate mai bune în 2010 decât în 2009. Spre exemplu,Generali Asigurări a anunţat la şase luni o dublare a profitului,până la 4,5 milioane de euro, iar Astra Asigurări a obţinut unprofit de 2,7 milioane de euro, aproape dublu faţă de perioadasimilară a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO