Bănci și Asigurări

Profit cu 53% mai mare la Carpatica

19.10.2004, 00:00 8

Banca Comerciala Carpatica a obtinut in primele noua luni ale anului un profit brut de 141 miliarde lei, (3,4 milioane de euro), in crestere in termeni nominali cu 53% fata de perioada similara a anului trecut.  Profitul net al bancii in primele noua luni ale anului s-a ridicat la 109,4 miliarde lei (2,7 milioane de euro).
Valoarea totala a activelor Carpatica a ajuns la 4.222 miliarde lei (102 milioane de euro), cu 61,4% fata de sfarsitul lunii septembrie 2003. Capitalurile proprii ale bancii au avansat cu 76,3%, pana la 1.065 miliarde lei in conditiile in care Carpatica a atras bani de la actionari in prima jumatate a anului in cadrul unei majorari de capital.
Reprezentantii bancii spun ca rezultatele de pe primele noua luni ale anului confirma faptul ca vor depasi estimarile pe care le aveau la inceputul anului. "Prevederile bugetului de venituri si cheltuieli pentru anul in curs vor fi depasite la nivelul tuturor indicatorilor. Anticipam active totale de 4.500 miliarde lei, capitaluri proprii de peste 1.200 miliarde lei si un rezultat brut care va depasi 200 miliarde lei", a declarat Nicolaie Hoanta, presedintele Carpatica.
Banca a precizat ieri in cadrul unui comunicat trimis Bursei de Valori ca arestarea uniua dintre directorii bancii de catre parchetul National Anticoruptie (PNA) nu are relevanta asupra activitatii bancii. PNA anuntase vineri ca l-a retinut pe directorul sucursalei Targoviste a Carpatica acesta fiind acuzat de luare de mita pentru acordarea unor credite.
Actiunile bancii, cotate la Bursa de Valori Bucuresti sunt suspendate de la tranzactionare incepand de joi pentru inregistrarea unei majorari de capital. Ultima tranzactie de pe piata cu actiunile bancii a fost realizata la 6.900 lei/actiune, pret la care 77 milioane de euro.
Investitiile realizate de la inceputul anului de Carpatica se ridica la peste 4 milioane de euro, cea mai mare parte avand ca destinatie construirea unui sediu nou in Sibiu, dezvoltarea sistemului informatic, pentru extinderea retelei teritoriale si a celei de ATM-uri. Reteaua teritoriala a bancii va ajunge la finalul acestei luni la 55 de unitati dupa ce banca va deschide in aceasta luna o noua unitate in Braila. Carpatica intentioneaza sa mai deschida pana la finalul acestui an alte trei unitati in Bucuresti.
Actionarii bancii vor discuta la finalul acestei luni divizarea valorii nominale a actiunilor de la 2.000 de lei in prezent la 1.000 de lei. Operatiunea de splitare ar urma sa fie cea de-a doua din acest an dupa ce actiunile cu valoarea nominala de 10.000 de lei au fost divizate in primavara acestui an in actiuni cu valoarea nominala de 2.000 de lei.
Conducerea Bancii Comerciale Carpatica a propus actionarilor splitarea valorii nominale a actiunilor de la 2.000 de lei in prezent la 1.000 de lei. Operatiunea de splitare ar urma sa fie ce-a de-a doua derulata de banca in acest an, dupa ce actionarii bancii au aprobat in primavara divizarea actiunilor cu valoarea nominala de 10.000 de lei in actiuni cu valoarea nominala de 2.000 de lei.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO