Bănci și Asigurări

Provizioanele de risc incep sa muste bine din profitul bancilor

28.08.2008, 18:48 18

Sistemul bancar a incheiat prima jumatate a anului cu un profit net de circa 522 mil. euro, in crestere cu 24% fata de semestrul I 2007, in contextul majorarii puternice a costurilor cu provizioanele, care au provocat chiar pierderi unor jucatori.
La sfarsitul lunii iunie stocul de provizioane consemna un salt de 2,5 ori fata de aceeasi luna a anului trecut, pana la 1,36 mld. euro. La fel de repede au crescut restantele inregistrate la creditele acordate persoanelor fizice, care au insumat 159 milioane de euro.
Viteza anuala de crestere a profitului la nivelul pietei bancare a marcat in iunie o incetinire vizibila, pana la 37%, dupa ce in lunile din prima parte a anului cresterea ajungea si la peste 60%.
O incetinire semnificativa a inregistrat de pilda profitul la sase luni al BRD, a doua mare banca de pe piata, care a urcat cu 23% fata de 32% in urma cu un an, impactul la nivelul profitului total pe sistem bancar fiind imediat avand in vedere ca primele cinci banci cumuleaza cea mai mare parte a castigurilor.
Alti jucatori precum OTP Bank sau Romexterra Bank au raportat pierderi nete pe semestrul I, inclusiv din cauza cresterii spectaculoase a provizioanelor pentru acoperirea riscurilor legate de creditele de consum negarantate si de cele acordate IMM-urilor.
In privinta provizioanelor, una dintre cele mai mari cresteri a fost inregistrata la BCR, liderul pietei, care a majorat stocul cu 36 de milioane de euro, pana la 44,7 mil. euro, tot pentru acoperirea mai buna a creditelor de consum fara garantii.
Luna iunie a adus noi semne privind deteriorarea calitatii portofoliului de credite la nivelul pietei: ponderea creditelor clasificate la categoria indoielnic si pierdere a urcat la 4,71% din totalul creditelor, fata de un nivel de 3,05% in urma cu un an. In acelasi timp, ponderea creditelor restante si indoielnice in totalul activelor bancare a urcat de la 0,21% la 0,25%, in conditiile cresterii activelor cu 47%, pana la aproape 77 mld. euro.
Bancile au continuat sa investeasca pentru extinderea retelelor teritoriale, ajungand la jumatatea anului la un total de aproape 6.000 de unitati, cu peste 1.000 mai multe decat in iunie 2007. In acelasi timp, numarul angajatilor din sistemul bancar a crescut cu 7.700, pana la 69.241. In acest context, unii jucatori au inregistrat cresteri puternice ale cheltuielilor cu salariatii, mai ales ca in trimestrul al doilea au platit bonusuri. Bancherii estimeaza o temperare a dinamicii salariilor in industria bancara in a doua parte a anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO