Bănci și Asigurări

Puterea de cumparare este prea mica?

07.05.2003, 00:00 13

Dezvoltarea pietei imobiliare depinde in acest moment de puterea de cumparare a romanilor si de facilitatile de care pot beneficia in obtinerea de finantari, a fost una dintre concluziile seminarului "Finantari imobiliare in Romania" organizat de compania No-Cash.
"Se estimeaza ca in prezent doar aproximativ 100.000 de romani sunt cu adevarat potenti din punct de vedere financiar. Ei sunt cei pe care bancile, companiile de leasing sau fondurile mutuale incerca sa-si atraga drept clienti", a afirmat Sergiu Cone, unul dintre organizatorii evenimentului.
El a adaugat ca atata timp cat resursele atrase de banci de la populatie au preponderent o maturitate de cel mult un an, este destul de greu sa creditezi persoanele fizice pe 20 sau chiar 30 de ani. "In aceste conditii este vitala implicarea bancilor straine sau a altor organisme financiare sub forma acordarii pe termen lung a unor linii de finantare pentru bancile romanesti care iau in serios dezvoltarea creditelor imobiliare", a mai adaugat Cone.
Un alt aspect dezbatut ieri a fost faptul ca desi ultimele sondaje arata ca in urmatorii doi ani peste 500.000 de persoane fizice ar dori sa cumpere sau sa-si construiasca o casa, ofertele de finantare  nu ii pot atrage deocamdata pe cei mai multi dintre ei pentru ca traiesc din salariul minim pe economie.
S-a punctat si idea potrivit careia o alta piedica in dezvoltarea pietei imobiliare pe termen scurt este si mentalitatea destul de invechita a marii parti a persoanelor fizice carora le lipseste cultura bancara si apetitul la risc. Pe de o parte, conform ultimelor studii de piata intre 60% si 70% din populatia adulta nu are nici un fel de relatie cu sistemul bancar. Pe de alta, clasicul cont de depozit ramane cel mai popular depozit, afirmatie intarita de altfel si de faptul ca sunt doar 60.000 de investitori in fondurile mutuale  si cel mult 35.000 de conturi deschise la BVB.
In prezent aproape jumatate din bancile de pe piata romaneasca ofera credite pentru cumpararea sau constructia de locuinte, dar numarul celor creditati este inca destul de mic. La sfarsitul anului trecut valoarea totala a creditelor imobiliare se invartea in jur de 150-200 milione de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO