Bănci și Asigurări

Puterea sistemului bancar este slaba

23.11.2001, 00:00 13



Romania, a doua tara ca marime din regiune dupa Polonia, ocupa in continuare ultimele locuri in ceea ce priveste gradul de bancarizare, ponderea activelor bancare in Produsul Intern Brut, dar si dupa volumul creditelor acordate in economia reala.

In Romania o unitate bancara revine la 8.084 de locuitori, in timp ce in tarile vecine acest indicator este mult mai mic.

Potrivit ultimului raport facut de agentia de evaluare financiara Fitch privind Romania raportul dintre activele bancare si produsul intern brut este in tara noastra de doar 29%, in timp ce in celelalte tari din regiune medie este in jur de 68%.

?arile care stau cel mai bine la acest capitol sunt Cehia (139%), Slovacia (91%), Slovenia (81%) Ungaria (70) si Polonia (66%).

Un semnal in acest sens a fost tras si de analistii de la PricewaterhouseCoopers Romania, care intr-un raport privind sistemul bancar romaneasc mentionau ca "sistemul bancar romanesc este la inceputul curbei de crestere ca total active, ca procentaj din PIB fiind printre cele mai scazute din regiune"

Potrivit acestora este posibil ca in urmatorii cinci ani cresterea activelor bancare sa inceapa sa depaseasca cresterea PIB, dar acest lucru va depinde de mai multi factori, printre care continuarea reformei macro-economice, cresterea veniturilor coroborata cu cresterea PIB-ului pe cap de locuitor si nu in ultimul rand imbunatatirea mediului macro-economic,accelerarea privatizarilor si investitiile straine.

Este posibil ca in viitor sa asistam si la o usoara crestere a penetrarii bancare (gradul de bancarizare) de la 28% la 30%.

Dupa curatarea sistemului bancar , cu un apogeu anul trecut, si mai ales dupa lupta generala data pentru recastigarea increderii in banci, in ultimul an s-a simtit o usoara revigorare a acestuia. Anul acesta a fost primul an dupa cativa buni in care practic nu am avut falimente.

Bancile au inceput sa-si deschida mai multe sucursale, au inceput sa lanseze produse si servicii noi si s-au concentrat pe atragerea a cat mai mullti clienti.

In plus, desi Romania se afla printre ultimele locuri si din punct de vedere al raportului credit neguvernamental/PIB, care se situeaza undeva in jur de 10%, in ultimele luni creditul neguvernamental net, mai exact imprumuturile catre economia reala, au mers pe un trend ascendent.

Cresterea in termeni reali pentru acest an este estimata la 20%. De asemenea, sunt sanse ca activele bancare din sistemul bancar romanesc sa creasca de la putin peste 10 miliarde de dolari (220.000 mld. lei) cat sunt in prezent la 18 miliarde de dolari (700.000 mld. lei) in 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO