Bănci și Asigurări

Putini vanzatori pentru actiunile bancilor

28.01.2004, 00:00 15

Actiunile celor doua banci cotate la Bursa de Valori Bucuresi au avut ieri evolutii diferite. Brokerii spun totusi ca in cazul ambelor actuini, piata este marcata in continuare de numarul redus al ordinelor de vanzare.
Actiunile BRD au fost cele mai tranzactionate de pe piata, cu operatiuni in valoare de peste 12 miliarde de lei. Pretul a atins in prima parte a zilei un maxim de 24.300 lei/actiune, iar ultima tranzactie de pe piata s-a realizat la 23.900 lei/actiune, in crestere cu 0,8% fata de luni.
Banca Transilvania a urcat pe parcursul zilei pana la 5.500 lei/actiune, dar cotatia de inchidere a fost de 5.400 de lei, cu 1% mai mica fata de cea din ziua anterioara. De la inceputul anului bancile au adus printre cele mai bune casptiguri de la Bursa. Cotatia BRD a urcat cu aproape 21%, iar cea a Bancii Transilvania a castigat 16%. "In conditiile in care actiunile celei mai mari companii cotate la Bursa, Petrom au avut o evolutie modesta in acest inceput de an, actiunile celor doua banci au fost varful de lance al cresteriilor de la Bursa", a comentat Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction.
La finalul sedintei de ieri exista o disproportie evidenta intre numarul ordinelor de vanzare si cele de cumparare de pe piata actiunilor celor doua banci. "La BRD exista doar 200.000 de actiuni la vanzare in conditiile in care cei mai multi dintre cumparatori accepta preturile afisate la vanzare. La Banca Transilvania exista 8 milioane de actiuni la cumparare si un milion de actiuni la vanzare," spunea el inainte de finalul sedintei bursiere de ieri
Capitalizarea bursiera a BRD s-a mentiunut si ieri peste nivelul de un miliard de dolari, in timp ce valoarea de piata a Bancii Transilvania se ridica la peste 160 milioane de dolari.
BRD a raportat la finalul primelor noua luni din anul trecut un profit net de 1.773 miliarde lei (54 milioane de dolari), iar profitul brut raportat de Banca Transilvania pe primele noua luni ale anului a fost de 380 miliarde de lei (11,5 milioane de dolari). Brokerii de la Bursa se asteapta ca rezultatele preliminare ale bancilor pe intreg anul 2003 sa fie publicate in aceasta saptamana.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO