Bănci și Asigurări

Raiffeisen a ajuns cea mai profitabilă bancă, cu 50 mil. euro în S1

Raiffeisen a ajuns cea mai profitabilă bancă, cu 50 mil. euro în S1

Autor: Razvan Voican

30.08.2012, 00:02 1762

Austriecii de la Raiffeisen au pus frână cheltuielilor generale în primele două trimestre din acest an şi în pofida unor costuri suplimentare cu provizioanele pentru credite neperformante au scos un profit net semestrial de 50 mil. euro, în creştere cu peste 28% com­pa­rativ cu primul semestru din 2011.

A patra mare bancă după active la sfârşitul lui 2011 a devenit astfel cea mai profitabilă dintre instituţiile de credit universale de top, devansând Banca Transilvania, care a raportat un câştig net de circa 41 mil. euro pe S1, în timp ce UniCredit a făcut 17 mil. euro, iar BRD 9 mil. euro. Potenţialul de creştere a veniturilor rămânând limitat, Raiffeisen s-a concentrat pe controlul cheltuielilor, reuşind să ajusteze raportul cost/venit de la 66% în urmă cu un an la 57%, inclusiv pe seama reducerii personalului cu 231 de oameni.

Producţia de credite noi nu a făcut faţă rambursărilor în S 1 şi ca atare soldul a scăzut cu 4%, până la 4,2 mld. euro incluzând finan­ţările înregistrate la Viena, iar în acest context ponderea creditelor neperfor­mante a urcat cu un punct procentual în decurs de un an, la 10,3%, rămânând însă sub media pieţei de peste 16%.

Citiţi continuarea pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO