Bănci și Asigurări

Raiffeisen a dat credite de 300 mil. euro în semestrul I

Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank: Creşterea eficienţei şi îmbunătăţirea serviciilor pentru clienţi vor rămâne priorităţi

Autor: Voican Razvan

26.08.2011, 00:06 374

Raiffeisen Bank, a patra bancă după active la jumătatea lui 2011, a dat credite de circa 600 de milioane de euro în ultimul an, reuşind să-şi majoreze portofoliul cu 23% faţă de jumătatea lui 2010, până la 3,3 mld. euro.

În semestrul I al acestui an soldul creditelor a urcat cu aproape 300 de milioane de euro.

În urmă cu un an, banca de-abia reuşea să raporteze o majorare a portofoliului de credite cu 6,7% semestru la semestru.

De această dată, Raiffeisen a înregistrat creşteri de două cifre pe ambele linii mari de business: 24% la corporate, cu toată lentoarea revenirii economice, respectiv cu 23% la retail, deşi cererea a rămas în general scăzută.

Per ansamblu, valoarea creditelor originate de austrieci în România s-a ridicat la aproape 4,4 mld. euro la sfârşitul lunii iunie, în creştere cu aproape 400 mil. euro faţă de acum un an, potrivit datelor publicate de banca-mamă, Raiffeisen Bank International.

Din acest total circa o treime reprezintă creditele corporate, iar două treimi cele pentru persoane fizice. În ultimele trei trimestre a scăzut puternic ponderea creditelor în valută, de la 62% în iunie 2010 la 52% în iunie 2011. În pofida creşterii volumului de credite, veniturile nete din comisioane au scăzut cu 4% în semestrul I faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 87 mil. euro, menţinându-şi tendinţa descendentă. În schimb, veniturile din dobânzi au urcat cu 6%, până la 115 mil. euro, comparativ cu o creştere de 11% raportată pe primul semestru de anul trecut.

Creşterea soldului creditelor a reuşit să dilueze ponderea creditelor neperformante, care a scăzut cu 0,7 puncte procentuale faţă de nivelul din iunie 2010, până la 6,9%. Pe cifrele de la Viena, cu întreg portofoliul de credite, ponderea neperformantelor ajunge la 9,3%, în creştere faţă de anul trecut.

În bilanţul Raiffeisen Bank România costurile nete de provizioane au continuat să urce, înregistrând o creştere de 13%, până la 26 mil. euro.

Pe partea de depozite, dinamica a fost mult mai redusă decât în cazul creditării: creştere de 5% la retail, respectiv stagnare la corporate. Per ansamblu, soldul a urcat cu 4%, până la 3,56 mld. euro. De altfel, pe bilanţul local Raiffeisen înregistrează o acoperire confortabilă a soldului creditelor cu resursele din depozite. Totuşi, luând în calcul creanţele externalizate, raportul credite/depozite ajunge la aproape 126%, semnificativ mai ridicat decât acum un an.

În contextul creşterii activităţii de creditare, datele publicate de banca-mamă consemnează o creştere a numărului de clienţi cu aproape 40.000 faţă de jumătatea lui 2010, până la aproape 1,94 milioane.

La capitolul costuri, pe lângă menţinerea tendinţei de creştere a cheltuielilor cu provizioanele, cifrele Raiffeisen pe semestrul I reflectă cheltuieli generale mai mari determinate atât de nivelul mai ridicat al inflaţiei, cât şi de majorarea cu 50% a contribuţiei la Fondul de garantare a depozitelor. Astfel, raportul cost/ venit - un indicator esenţial privind eficienţa unei bănci - s-a deteriorat de la 61% în urmă cu un an la 65% la jumătatea lui 2011.

La nivelul trimestrului al doilea, datele publicate de banca-mamă indică o creştere de peste 12% a cheltuielilor administrative faţă de aceeaşi perioadă din 2010, până la 73 de milioane de euro.

"Creşterea eficienţei şi îmbunătăţirea serviciilor pentru clienţi vor rămâne priorităţile noastre şi în lunile următoare", spune Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank.

Pe lângă activitatea de creditare, profitul băncii pe primul semestru a fost susţinut de activi­tăţile de trezorerie şi capital, care au contribuit cu o cincime din câştigul de 39 de milioane de euro.

Incluzând profitul calculat după standardele internaţionale de raportare, solvabilitatea băncii era de 11,4% la jumătatea anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO