Bănci și Asigurări

Raiffeisen preia de la ING active de leasing de 30 de milioane de euro

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Razvan Voican

08.10.2013, 20:38 72

Austriecii de la Raiffeisen continuă strategia de creştere prin achiziţii de portofolii cu un pachet de active de leasing de peste 30 mil. euro de la ING, reprezentând contracte de finanţare cu aproximativ 60 de clienţi companii mari şi medii.

Tranzacţia a fost semnată de firmele de specialitate ale celor două grupuri – Raif­feisen Leasing şi ING Lease, aflată de anul trecut în proces de lichidare după ce olandezii au hotărât să iasă de pe acest segment de piaţă.

Portofoliul cumpă-rat de Raiffeisen inclu­de finanţări pentru ve­hicule (aproape 50%), dar şi pentru echipamente (31,6%) şi leasing imobiliar (peste 18%). De asemenea, vor fi transferaţi o parte din oamenii ING Lease.

„Tipurile de active din portofoliul ING şi profilul clientilor au fost factorii determinanţi care ne-au făcut să luăm decizia de a încheia această tranzacţie“, spune Felix Daniliuc, director executiv al Raiffeisen Leasing.

Maria Cenuşă, director general al ING Lease, a explicat că tranzacţia reprezintă un pas din implementarea strategiei de restructurare a operaţiunilor pe acest segment de piaţă. „Portofoliul de clienţi care va rămâne la ING va fi gestionat ca şi până acum, cu aceeaşi atenţie pentru relaţie şi respectarea condiţiilor contractuale.“ Anul trecut olandezii şi-au revizuit portofoliul de activităţi de pe piaţa locală, luând decizia strategică de a renunţa nu numai la leasing, ci şi la serviciile de brokeraj bursier şi la cele de custodie.

ING Lease Romania, deţinută integral de ING Lease Holding N.V., a intrat pe piaţă în 2005 cu leasing financiar pentru echipamente, autoturisme şi autovehicule utilitare precum şi leasing imobiliar, incluzând clădiri de birouri, parcuri logistice/ industriale şi centre comerciale.

După numai câţiva ani firma de specialitate a fost lovită de efectele crizei în special din cauza expunerii pe imobiliare, dar şi pe flote de camioane şi utilaje pentru construcţii.

În timp ce olandezii şi-au tot ajustat businessul local, austriecii de la Raiffeisen sunt deja anul acesta la a doua achiziţie semnificativă de portofoliu, după ce la începutul lui 2013 au încheiat tranzacţia de preluare a portofoliului de retail al Citibank şi ale cărei ultime detalii vor fi finalizate până la sfârşitul lui octombrie.

Achiziţia din leasing aşteaptă acum avizul concurenţei, urmând să fie finalizată probabil la începutul lui 2014.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO