Bănci și Asigurări

Raiffeisen renunta la reteaua specializata in ipotecare „Casa ta”

03.02.2010, 23:02 48

Caderea cererii de credite ipotecare a determinat RaiffeisenBank sa renunte la distributia specializata a acestui tip deproduse prin unitati dedicate denumite "Casa ta".

"«Casa ta» dispare ca si canal de distributie distinct. Era unexemplu de focusare pe produs, dar in noile conditii de piata amoptat pentru o strategie centrata pe relatia cu clientul, nu peproduse distincte. Conceptul «Casa ta» este integrat in banca,creditele ipotecare fiind vandute prin agentiile obisnuite", adeclarat Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.

El spune ca o parte din locatiile "Casa ta" sunt alocateserviciului Raiffeisen Exclusive (de tip private banking), dedicatclientilor cu disponibilitati peste medie. In rest, Van Groningennu crede ca reteaua teritoriala a bancii are nevoie sa fierestructurata pentru o eventuala adaptare la scaderea abrupta acererii de credite.

"Reteaua este foarte importanta pentru o banca universala, iarca nivel strategic cred ca este bine dimensionata. Nu este nevoiede o restructurare, dar renegociem chirii, optimizam spatii, neuitam dupa locatii mai bune si daca le gasim mutam unelesucursale." La sfarsitul trimestrului al treilea din 2009 bancaavea 562 de unitati, nivel neschimbat fata de trimestrul I,potrivit datelor publicate de actionarul majoritar, RaiffeisenInternational.

Raiffeisen a deschis in martie 2006 prima unitate dedicatavanzarii de credite imobiliare, sub brandul "Casa ta", oferind sifinantare si consultanta pentru cumpararea unei locuinte. Lasfarsitul lui 2008 urma sa ajunga la 23 de astfel de centre,acoperind numeroase orase mari. Planul era ca pana la 70% dinvanzarile de credite ipotecare ale bancii sa fie derulate prinacest canal de distributie specializat. De asemenea, in peste 60 desucursale fusesera amenajate zone dedicate vanzarii de creditepentru locuinte. In 2007, si BCR a lansat un concept similar deservicii de finantare combinate cu consiliere. In prezent, bancaare 22 de centre imobiliare, dintre care 10 in Bucuresti.

Anul trecut, creditele cu garantia statului acordate prinprogramul "Prima casa" au reprezentat principalul motor de crestereal pietei imprumuturilor ipotecare.

Raiffeisen nu a considerat prea atractiva forma finala aprogramului, astfel ca a acordat doar 270 de credite in valoare decirca 9,6 mil. euro pana la sfarsitul lui ianuarie si are inanaliza alte 260 de dosare de valoare apropiata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO