Bănci și Asigurări

Raiffeisen: Vom creste mai rapid decat restul sistemului bancar

27.02.2004, 00:00 15



Raiffeisen Bank Romania va investi anul acesta in jur de 40 milioane de euro pentru continuarea cresterii pe piata romaneasca, nivel cu peste 20% fata de volumul investitiilor realizate anul trecut. Banca mizeaza anul acesta pe o dublare a profitului, pana spre 9 mil.euro, pe o crestere a activelor bilantiere cu peste 60% si implicit pe o crestere a cotei de piata.



Raiffeisen Bank Romania si-a majorat, anul trecut, activele bilantiere cu 55%, pana la 1,03 miliarde euro, din care 65% reprezinta credite, a anuntat ieri presedintele bancii, Steven van Groningen.



Anul trecut, banca a reusit si sa obtina profit, pentru prima data de la preluarea Bancii Agricole, raportand un rezultat net, conform standardelor internationale de contabilitate, de 4,6 milioane euro.



Steven van Groningen spune ca obiectivul principal al bancii ramane castigarea unei cote de piata cat mai mari, concomitent cu o imbunatatire a profitabilitatii la un nivel acceptabil. Pentru 2004, banca estimeaza o dublare a profitului.



"Vom creste mai rapid decat restul sistemului bancar. Vrem sa fim pe a treia pozitie in piata, fara a avea discutii cu numarul patru privind locul in clasament. Asta inseamna ca trebuie sa atingem o cota intre 10 si 15% din piata", a adaugat van Groningen.



Potrivit datelor furnizate de banca, Raiffeisen detine 7,2% din activele sistemului bancar, o cota de 8,1% din creditele acordate populatiei si un nivel similar in ceea ce priveste finantarile pentru companii.



Rezultatele din 2003 arata o explozie a creditarii, atat pe segmentul de persoane fizice cat si la nivelul firmelor. Avansul consemnat de banca a depasit dinamica pe ansamblul institutiilor de credit.



Heinz Wiedner, membru in consiliul de administratie al Raiffeisen International, considera normala aceasta evolutie a creditelor, avand in vedere nivelul relativ redus al volumului de imprumuturi preluate de la Banca Agricola.



In opinia lui Wiedner, este greu de atins un ritm de crestere al creditarii la nivelul de anul trecut, desi aceasta piata este inca insuficient dezvoltata, media din Romania fiind mult sub cea din tarile europene.



Bilantul bancii arata si o crestere de 40% a depozitelor atrase, care au ajuns la 674 milioane euro, acoperind in intregime volumul imprumuturilor.



La nivelul veniturilor se observa o pondere mai ridicata a incasarilor din comisioane, cu o valoare de doua ori mai mare fata de 2002. In acelasi timp, veniturile din dobanzi s-au plasat cu 35% peste incasarile din 2002, nivel de crestere inferior ritmului consemnat de credite.



Raiffeisen Bank Romania este detinuta de Raiffeisen Zentralbank Austria, care a achizitionat, impreuna cu Romanian American Enterprise Fund, pachetul majoritar detinut de stat la Banca Agricola. Ulterior, Banca Agricola a fuzionat cu Raiffeisen Bank Romania.
oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels