Bănci și Asigurări

Rasvan Radu: Unii bancheri au strategii tip "dupa mine potopul"

03.09.2008, 18:50 18

Piata bancara s-a impartit intre jucatori care urmaresc o strategie pe termen lung si altii care fac afaceri pe principiul "dupa mine potopul", afirma Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank.
"Sunt unii bancheri preocupati sa livreze acum crestere spectaculoasa si cota de piata pentru actionari, fara a fi prea preocupati de aspectele de risc si de consecintele unui stil de business bazat pe crestere agresiva", comenteaza Radu.
El apreciaza ca unele banci aplica strategii axate pe castigarea de cota de piata in ideea de a deveni atractive pentru potentiali cumparatori.
In acelasi timp, el crede ca ar mai fi loc pe piata pentru o institutie de credit cu capital privat romanesc.
Seful UniCredit crede ca noile reguli de creditare pe retail stabilite de BNR "vor da o anumita uniformitate pietei in privinta modului de a privi riscul".
Pe de alta pare, el spune ca experienta arata ca BNR nu a reusit in practica sa atinga obiectivele propuse prin masuri de tip administrativ.
"Sa vedem ce se va intampla acum, insa problema este ca BNR nu a reusit sa determine sistemul bancar sa respecte spiritul reglementarilor de tip prudential. Banca Nationala se concentreaza pe respectarea literei regulamentelor si din aceasta cauza nu poate cuprinde diversitatea de solutii la care pot recurge bancile."
Cat priveste aplicarea unitara a restrictiilor si la creditul de consum, si la creditul ipotecar, Radu afirma ca aceasta nu este cea mai buna solutie, insa trebuie tinut cont de faptul ca o mare parte din creditul ipotecar este mascata in credite de nevoi personale, "tot din cauza unor reglementari mai vechi ale BNR". El mai spune ca la creditele de consum negarantate sunt probleme mari in sistem in principal din cauza fraudelor si nu intrevede pe termen scurt pericole pe partea de risc in ipoteza in care nu vor exista variatii mari de curs, iar salariile isi vor mentine tendinta de crestere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO