Bănci și Asigurări

RBS aproape si-a triplat castigul anul trecut, la 17 milioane de euro, iar actionarul majoritar vrea sa o vanda

RBS aproape si-a triplat castigul anul trecut, la 17 milioane de euro

RBS este prezenta in 15 orase prin reteaua sa de 31 de unitati

27.08.2009, 15:42 20

RBS Bank Romania, fosta ABN Amro Bank, a obtinut anul trecut un profit net de 61,86 milioane de lei (echivalentul a 16,7 milioane de euro), aproape triplu in lei fata de castigul din 2007, potrivit datelor transmise Ministerului Finantelor.

In mod traditional, RBS Romania, si aflata pe lista de vanzare a actionarului majoritar, nu isi publica rezultatele financiare, pastrand discretia asupra operatiunilor derulate. Datele transmise catre Finante sunt calculate conform standardelor locale de contabilitate (RAS).

Cresterea puternica a profitului a venit chiar in conditiile in care veniturile totale au scazut cu 7%, pana la 946 de milioane de lei. Banca a reusit totusi sa isi reduca mai alert cheltuielile, cu 12%, pana la 866 de milioane de lei.

Reprezentantii bancii nu au oferit comentarii privind aceste informatii pana la inchiderea editiei.

Grupul britanic Royal Bank of Scotland a preluat anul trecut banca, in cadrul unei tranzactii internationale, iar din toamna trecuta si-au adus propriul brand pe piata romaneasca. ABN Amro era prezenta pe piata de la jumatatea anilor '90, avand o pozitie puternica in zona clientilor corporativi.

RBS Romania a reusit anul trecut sa creasca sustinut, atat pe partea de credite, cat si de depozite, pastrand o pozitie supralichida.

La sfarsitul lui 2008 soldul creditelor marca o crestere cu 43% in lei, pana la 4,37 mld. lei (puntin peste un miliard de euro). In paralel, depozitele au urcat cu 31%, plecand insa de la o baza mai mare. Astfel, in decembrie soldul era de 6,54 mld. lei (1,6 mld. euro).

RBS avea la sfarsitul anului trecut o cota de piata de 3,3% in functie de creditele acordate clientelei.

Desi profitul a urcat considerabil, RBS a contribuit insa cu doar 1,3% din profitul total realizat anul trecut de sistemul bancar, de 4,68 miliarde de lei (1,17 mld. euro).

Datele publicate pe site-ul Ministerului de Finante indica si o dublare a provizioanelor pentru riscuri si cheltuieli, care au ajuns in decembrie anul trecut la 14,8 mil. lei (3,7 mil. euro).

In primavara, britanicii de la RBS au pus subsidiara locala pe lista filialelor scoase la vanzare, in cadrul unui plan de restructurare a operatiunilor, dupa ce in 2008 se confruntase cu pierderi record. Luna aceasta grupul a renuntat insa la intentia de a vinde RBS Romania, considerand ca preturile oferite de investitorii interesati nu reflectau valoarea businessului. Peter Weiss, seful RBS Romania, a spus recent pentru ZF ca banca a inregistrat in primul semestru doar o scadere usoara a profitului net, sub presiunea constituirii de provizioane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO