Bănci și Asigurări

RBS majoreaza surprinzator dobanzile la depozitele in lei

03.06.2010, 23:40 33

RBS Bank, filiala locala a grupului financiar Royal Bank ofScotland nationalizat de guvernul britanic anul trecut, vine cu omajorare neasteptata a dobanzilor platite la depozitele in lei aleclientilor individuali, cu jumatate de punct procentual, dupa ce inultimele luni se consolidase o tendinta de scadere.

Dupa aceasta revizuire, dobanzile urca de la 6,5% pana la 6,8%pe an. Totodata, banca plateste si o dobanda de 1% pentru sumeletinute in contul curent, in timp ce majoritatea jucatorilorremunereaza dobanzi de 0,1%-0,25% pe an.

Oficialii bancii nu au comentat ieri aceasta decizie.

Miscarea RBS vine totusi in contextul cresterii dobanzilor pepiata interbancara la niveluri de 7%-8%, dupa ce coborasera inmartie-aprilie la 2%-3% pe an. Totodata, mai multe banci aurelansat de la inceputul lui mai campanii pentru atragerea dedepozite, oferind promotional dobanzi chiar si de 8% pe an. RBS apreferat totusi sa majoreze dobanzile standard, chiar daca cu unprocent mai mic.

Pentru clientii corporate dobanzile au fost mentinute laniveluri de 3,5%-4,5% pe an, RBS pozitionandu-se in mod traditionalin partea de jos a pietei. Potrivit datelor furnizate ieri, RBSpercepe dobanzi de 14,5% pe an la creditele de retail ipotecare inlei, respectiv de 6,5% pe an la euro. Dobanda este fixa in primulan, dupa care devine variabila.

Johan Gabriels, care a preluat conducerea bancii la inceputulacestui an, spunea recent ca strategia pe retail va fi revizuita,RBS urmand sa se concentreze pe atragerea de clienti in special pepartea de produse de economisire si investitii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO