Bănci și Asigurări

Restanţele la creditele de valoare mare au crescut cu o jumătate de miliard de lei în noiembrie

Restanţele la creditele de valoare mare au crescut cu o...

Autor: Liviu Popescu

12.01.2015, 00:00 146
Restanţele la creditele de peste 20.000 de lei acordate de bănci populaţiei şi firmelor au crescut în noiembrie la 32,6 miliarde de lei, cu aproape o jumătate de miliard de lei faţă de luna precedentă, potrivit datelor BNR. Astfel, ponderea sumelor restante în totalul sumelor datorate a ajuns la finele perioadei analizate la 12,5%. Din volumul total al restanţelor, aproximativ 24 mld. lei sunt sumele restante cu întârziere de peste 90 de zile, în scădere cu aproape 7 mld. lei faţă de perioada similară din 2013. Creditele scoase în afara bilanţului au însumat la finele lunii noiembrie circa 6,6 mld. lei, un salt spectaculos faţă de numai 200 mil. lei faţă de perioada similară din 2013 şi cu peste o jumătate de miliard de lei faţă de luna octombrie a anului trecut.
 
Băncile au derulat un proces de curăţare a bilanţurilor anul trecut, forţate inclusiv de către BNR. Creditele rele au fost scoase în afara bilanţului sau vândute către firmele specializate în recuperarea creanţelor. Numărul restanţierilor a ajuns la 209.000 pe persoane fizice şi companii, adică 22% din numărul total al debitorilor (923.000). Centrala Riscului de Credit este un organism al BNR care colectează informaţii privind expunerea băncilor faţă de acei debitori care au beneficiat de credite al căror nivel cumulat depăşeşte 20.000 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO