Bănci și Asigurări

Reteaua de ATM a bancii Raiffeisen intra in grija Euronet

12.11.2003, 00:00 219

Raiffeisen Bank si compania americana specializata in servicii de plati electronice Euronet Worldwide au semnat un contract multianual de externalizare a serviciilor de administrare a retelelor de bancomate si EPOS ale bancii.
Contractul, incheiat pe termen de cinci ani, ar putea depasi la sfarsitul acestei perioade valoarea de 15 milioane de euro, a declarat Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.Conform intelegerii, Euronet va furniza servicii complete de operare si administrare a sistemelor de carduri ale Raiffeisen Bank, servicii de interconectare si decontare Visa si Mastercard, precum si servicii cu valoare adaugata. Serviciile furnizate de Euronet vor fi pe deplin securizate, spun oficialii companiei.
"Va dura cam jumatate de an pana vom preda administrarea tuturor ATM-urilor si EPOS-urilor catre Euronet", a precizat Steven van Groningen.Euronet va fi platita in functie de volumul tranzactiilor efectuate prin intermediul bancomatelor si punctelor de plata Raiffeisen Bank pe care le va administra. Ca urmare Euronet va fi direct interesata sa asigure nu numai functionarea perfecta a sistemului de ATM-uri si EPOS-uri dar si sa ofere servicii cu valoare adaugata cat mai inovatoare care sa determine cresterea trazactiilor prin aceste canale de distributie.Acordul prevede furnizarea de catre Euronet a serviciilor convenite si in conditiile extinderii retelei Raiffeisen Bank cu inca 300 de bancomate si 3.300 de EPOS in urmatorii doi ani. In prezent, Raiffeisen Bank are 500 bancomate si 2.750 de EPOS.
Prin externalizarea serviciilor de administrare a retelelor de ATM-uri si EPOS-uri, Raiffeisen Bank urmareste si reducerea costurilor. Daca in prima parte a contractului, cheltuielile cu administrarea vor ramane cam la acelasi stadiu, conducerea bancii se asteapta ca ele sa scada pe masura ce numarul tranzactiilor va creste.
Raiffeisen Bank este un client mai vechi al Euronet. Banca utilizeaza aplicatiile Euronet pentru sistemele de carduri de debit, ATM, EPOS si gestiunea comerciantilor inca din 1999."Impreuna cu Euronet vom lansa si alte produse care vor stimula utilizarea bancomatelor", a precizat presedintele Raiffeisen Bank. Printre acestea se vor numara, in primul semestru al anului viitor, plata facturilor la utilitati si a abonamentelor Connex prin intermediul ATM-urilor.Deocamdata, pe baza unui parteneriat incheiat cu operatorul de telefonie mobila MobiFon, clientii Raiffeisen Bank au posibilitatea sa plateasca facturile Connex sau sa reincarce cartele prepaid prin intermediul propriului telefon mobil.Pentru moment, Raiffeisen Bank nu isi propune sa lanseze acelasi tip de servicii si impreuna cu operatorul de telefonie mobila Orange. "Nu exista insa exclusivitate pe termen lung", a subliniat van Groningen.
Si inca o noutate, care va fi cu siguranta o premiera pe piata bancara romaneasca: presedintele Raiffeissen Bank spera ca, in curand, clientii bancii isi vor putea alege singuri PIN-ul (codul de autentificare) cardurilor pe care le utilizeaza, in conditii de maxima securitate.  "Eu unul mi-as dori sa am un acelasi PIN la toate cardurile pe care le folosesc", a adaugat el.
Euronet Worldwide mai lucreaza cu Raiffeisen Bank in alte patru tari din regiune, in afara Romaniei printre care Ungaria si Slovacia. In Romania, Euronet a mai furnizat solutii software si Bancii Comerciale Romane. Compania, cu o valoare de piata de 400 milioane de dolari, spera sa obtina in acest an o cifra de afaceri mondiala de 170 mil. $. "Exista o tendinta printre bancile din estul Europei sa externalizeze serviciile de administrate a retelelor de ATM-uri si EPOS-uri.
In alte tari noi am mai realizat astfel de contracte si cu Unicredito sau HVB. Bancile mai mici ar trebui sa fie cele mai interesate de outsourcing pentru ca operarea bancomatelor si punctelor de vanzare pe cont propriu le costa mai mult", a declarat pentru ZF Daniel Henry, presedinte si COO (chief operating officer) la Euronet Worldwide.
iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24