Bănci și Asigurări

Rezerva valutara a BNR a urcat in luna aprilie la 25,34 mld. euro

Rezerva valutara a BNR a urcat in luna aprilie la 25,34 mld. euro
05.05.2008, 17:52 13

Rezervele valutare ale BNR au crescut in luna aprilie cu 184 milioane euro, la 25,34 miliarde de euro, dupa ce scazusera in februarie si martie.
Varful atins in luna ianuarie, de 25,5 miliarde euro, nu a fost insa depasit, ramanand astfel un maxim istoric.
Cresterea a fost sustinuta de intrarile de 741 de milioane euro, net mai mari decat iesirile de 557 milioane euro, asa cum arata comunicatul oficial BNR. Fluxul de intrari la rezerva valutara a fost alimentat de fonduri provenite de la Ministerul Economiei si Finantelor, Comisia Europeana, rezervele minime obligatorii ale institutiilor de credit.
Fluxul de iesiri este reprezentat de plata ratelor si a dobanzilor scadente la datoria publica externa directa si cele garantate de Ministerul Economiei si Finantelor, plati catre Comisia Europeana si altele.
Platile scadente in contul datoriei publice externe directe sau garantate de stat pentru luna mai se ridica la 107,9 mil. euro, potrivit datelor publicate de BNR. Spre comparatie, nivelul platilor scadente pentru luna martie a fost de 80 mil. euro, iar pana la sfarsitul anului 2008, totalul platilor scadente este de 1,79 miliarde euro.
Rezerva fizica de aur s-a mentinut la nivelul de 103,7 tone, insa valoarea acesteia a scazut la 1,85 miliarde euro pe fondul temperarii pretului la aur, activul de refugiu pe pietele internationale, care in lunile precedente a inregistrat maxime istorice.
Astfel, rezervele internationale ale Romaniei (valute si aur) insumeaza 27,2 miliarde de euro, cel mai scazut nivel al acestui an, dupa cel inregistrat in luna precedenta care totaliza rezervele internationale ale Romaniei la 27,13 miliarde de euro.
Potrivit celor mai recente date disponibile, gradul de acoperire al importurilor de bunuri si servicii prin rezervele internationale (valuta plus aur) urcase in februarie la 6,1 luni, fata de 6 luni la sarsitul anului trecut. Nivelul este peste cel considerat optim, de circa 5 luni. Imbunatatirea a avut loc si pe fondul unei temperari a cresterii importurilor de la inceputul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO