Bănci și Asigurări

Rezervele valutare au crescut in februarie doar cu 15 mil. dolari

05.03.2003, 00:00 12

Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au crescut in februarie doar cu 15,2 milioane de dolari, chiar daca in ansamblu banca centrala a fost cumparator net de valuta de pe piata interbancara cu 136,9 milioane de dolari. In aceste conditii la sfarsitul lui februarie, rezervele valutare ale BNR erau de 6,28 miliarde de dolari (5,808 miliarde de euro).
Chiar daca ritmul de crestere al rezervelor valuare a fost poate in februarie cel mai mic de mai multe luni incoace, banca centrala a reusit in a doua luna din acest an, pe langa dolarii stransi de pe piata valutara, sa bage in visterie si 18,1 milioane de dolari din administrarea rezervei internationale.
Cea mai mare parte a rezervei internationale este plasata, dupa acum arata ultimele date oficiale, in titluri de valoare externe - adica in obligatiuni si bnuri de tezaur americane si europene. La sfarsitul lui 2002, plasamentele in titluri de valoare externe insumau 2,2 mliarde de dolari.
La capitolul iesiri, in februarie, banca centrala a raportat plati de 68,4 milioane de dolari drept rate si dobanzi scadente la datoria publica externa, directa si garantata de Ministerul Finantelor. In plus, au mai avut loc plati de 71,4 milioane de dolari in contul modificarii rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, cedarii la rezerva valutara a statului, a diferitelor comisioane bancare si cotizatii.
Rezerva de aur s-a mentinut la 105,3 tone, valoarea totala a acesteia fiind de 1,17 miliarde de dolari. In ansamblu, rezervele internationale ale BNR - aur plus rezerve valutare - se situeaza la peste 7,4 miliarde de dolari (6,9 miliarde euro), in scadere usoara fata de nivelul acestora la sfarsitul lui ianuarie.
Pana la sfarsitul anului, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor insumeaza 1,632 miliarde de dolari.

Operatiunile Bancii Centrale
* Cumparari ale bancii centrale din piata valutara de 136,9 milioane dolari;
* venituri din administrarea rezervei internationale de 18,1 milioane dolari;
* plati de 68,4 milioane dolari rate si dobanzi scadente la datoria publica externa, directa si garantata de Ministerul Finantelor;
* alte iesiri nete (modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, cedari la rezerva valutara a statului, comisioane bancare, cotizatii si altele) in suma totala de 71,4 milioane dolari.
oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO