Bănci și Asigurări

Ritmul de depreciere s-a accelerat

24.08.2001, 00:00 17



Piata valutara interbancara a fost ieri marcata de o crestere mai accentuata a deprecierii leului in raport cu dolarul, dar potrivit dealerilor, in ansamblu, ziua a fost linistita si nu sunt motive de ingrijorare. Dupa ce in sedinta de miercuri cotatia oficiala leu/dolar s-a mentinut la acelasi nivel ca si in sedinta precedenta, ieri dolarul a inghitit brusc 22 de lei.

"Nu sunt motive de ingrijorare. Fara comentarii piata interna este foarte sensibila la evolutiile de pe pietele financiare internationale si cum astazi (ieri-n.r.) afara s-a intamplat ce s-a intamplat era normal ca dolarul sa creasca. in plus, sa nu uitam ca a fost si joi iar tranzactiile perfectate astazi au decontarile tocmai la inceputul saptamanii viitoare", a comentat un dealer.

Pe pietele financiare internationale, raportul euro/dolar nu a rezistat ieri peste pragul de 0,92 si in urma deciziei FED de reducere a dobanzilor a coborat la palierul 0,91.

Pe piata interbancara sedinta de ieri a inceput in cotatii de 29.800/29.810 lei/dolar si in acest interval au oscilat aproape toata ziua. La inchidere pe ecranele dealerilor erau afisat razlet cotatii de 29.815/29.825 lei/dolar. "La un moment dat au fost semnale de cadere a cotatiei leu/dolar dar imediat in piata au aparut biduri si lucrurile au intrat in normal", a mai comentat un alt dealer.

Banca Nationala a stabilit pentru astazi un curs de 29.807 lei/dolar, cu 22 de lei mai mult decat in ziua precedenta.

Dealerii estimeaza ca incepand cu saptamana viitoare este posibil sa asistam la o accelerare a ritmului de depreciere, mai exact la un ritm zilnic de 15-20 lei/dolar. "Vom avea o toamna agitata", comenteaza unul dintre dealerii citati.

La casele de schimb cotatiile leu/dolar nu au depasit decat pe alocuri 30.000 lei/dolar, dar tranzactiile la acest nivel au fost destul de reduse. La majoritatea birourilor de schimb valutar pretul dolarului la cumparare a fost de 29.830-29.870 lei, in timp ce la vanzare acesta a ajuns la 29.950-29.990 lei.

Pe piata monetara, pe fondul lichiditatii mari din piata, dobanzile la depozitele overnight (pe o zi) au scazut usor in a doua parte a zilei, stabilindu-se la inchidere la 20/25%, dupa ce la deschidere au fost de 25/50%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO