Bănci și Asigurări

RoBank a sacrificat profitabilitatea pentru lichiditate

19.02.2004, 00:00 51



Profitul net al Bancii Comerciale RoBank s-a diminuat, anul trecut, cu 36,4% fata de 2002, de la 187,1 miliarde lei la 119 miliarde lei, scadere acceptata insa de conducerea bancii in contextul mentinerii unui nivel ridicat al lichiditatii.



"Scaderea profitului de anul trecut poate fi pusa pe seama unei strategii de mentinere a unui nivel al lichiditatii superior anilor precedenti. S-a decis ca anul trecut, an in care a demarat practic procesul de schimbare al actionaritului, banca sa-si mentina o lichiditate ridicata. Este stiut ca pretul lichiditatii este profitabilitatea. De exemplu, daca in 2002 ponderea creditelor acordate in total active se ridica la aproape 65%, mult peste media sistemului, anul trecut acest indicator a scazut pana spre 47-50%. Or, din creditare se castiga cel mai bine. Cum la noi peste 80% din credite sunt pe termen scurt, pana in sase luni, este normal ca in momentul in care s-a redus expunerea pe creditare sa scada si profitabilitatea", a comentat pentru ZF rezultatele financiare Gabriela Tudor, vicepresedintele RoBank.



Anul trecut oricum a fost primul in care profitabilitatea in sistemul bancar a intrat pe un trend descendent, marea parte a bancilor raportand rezultate in scadere fata de anii precedenti. Motivele au fost in mare scaderea marjelor, dar si introducerea noului sistem de provizionare al creditelor.



Valoarea activelor RoBank a ajuns anul trecut la 5.200 miliarde lei, comparativ cu 3.878,5 miliarde lei in decembrie 2002. Media plasamentelor zilnice realizate in totalul activelor s-a ridicat anul trecut la 44%, comparativ cu 31% in 2002.



"Volumul creditelor a atins 2.383 miliarde de lei, nivel in crestere cu 6% fata de anul precedent, in timp ce depozitele atrase de banca au inregistrat un salt de 39%, depasind 3.500 miliarde de lei", spune Gabriela Tudor.



Datele prezentate au fost calculate in conformitate cu standardele romanesti de contabilitate.



In privinta expansiunii teritoriale, RoBank a deschis in 2003 doua sucursale, in Bucuresti si Sibiu. Pentru acest an, banca vizeaza continuarea procesului de dezvoltare a retelei de sucursale, atat in Bucuresti, cat si in alte orase mari ale tarii, un prim pas in aceasta directie fiind inaugurarea unei agentii in luna ianuarie in Braila.



De asemenea, conducerea RoBank si-a propus diversificarea gamei de produse si servicii pentru clienti, inclusiv prin emiterea de carduri.



Banca va continua sa acceseze fonduri externe pentru a asigura sursele necesare finantarii proiectelor pe termen mediu si lung ale clientilor.



Potrivit oficilului bancii, programul de dezvoltare poate fi modificat avand in vedere faptul ca banca se afla in proces de vanzare, fiind in curs negocieri cu cinci institutii financiare. Vicepresedintele RoBank nu a mentionat care sunt companiile cu care se discuta preluarea pachetului majoritar de actiuni, invocand clauze de confidentialitate semnate cu partile implicate.



La inceputul acestei saptamani pe piata bancara de la Bucuresti au aparut informatii potrivit carora de RoBank ar fi interesate banca ungara OTP (Ungaria), Piraeus Bank, fondul olandez The Netherlands Development Finance Company (FMO) dar si doua companii de asigurari.



RoBank are un capital social de 425,904 miliarde lei. Balli Group Plc detine in mod direct 36,5% din capital, iar prin intermediul societati de asigurare Anglo-Romana alte 15% din actiuni, care asigura controlul bancii.



Mustafa Bayraktar, cetatean turc, are o participatie de 45,5%, in vreme ce Vahid Alaghband, cetatean britanic, detine 2%, iar Huseyin Bayraktar, cetatean turc - 1%.



Infiintata in 1995, banca opereaza cu trei sucursale in Bucuresti, la care se adauga 11 sucursale si trei agentii in principalele orase ale tarii.
oana.nuta@zf.ro
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO