Bănci și Asigurări

RoBank merge pe dezvoltarea rurala

19.02.2003, 00:00 14

Robank va acorda firmelor mici si mijlocii care desfasoara activitatii in zona rurala - in agricultura, servicii si industrie - sub-imprumuturi pe o perioada de 8 ani si cu o perioada de gratie de 12 luni.
Finantarea, a carei valoare totala este intr-o prima faza de  5 milioane de dolari,   este parte a Proiectului de Finantare Rurala initiat de Banca Mondiala.
Avand insa in vedere obiectivele acestui proiect de a contribui la crearea si consolidarea economiei rurale, sub-imprumuturile acordate de RoBank vor sustine, dar fara a se limita la, activitatile din agricultura primara si industria alimentara. In aceste conditii, se are in vedere si finantarea unor proiecte de investitii din industria lemnului, productia de instalatii sanitare si servicii.
"Avand in vedere nivelul scazut de dezvoltare al economiei rurale, Banca Mondiala a decis sa nu impuna criterii foarte stricte in ceea ce priveste eligibilitatea beneficiarilor finali ai proiectelor. Astfel, vor avea acces la credite persoane juridice din Romania, aflate in proprietate majoritar privata (51% sau mai mult), care sunt domiciliate (au sediul) in zone rurale sau sunt domiciliate (au sediul) in zone urbane, dar sunt implicate in activitati tipice in economia rurala inclusiv producerea si prelucrarea produselor agricole sau a materiilor prime pentru agricultura", informeaza banca.
Exista insa cateva categorii de proiecte neeligibile si acestea includ achizitionarea sau inchirierea de terenuri, activitatile legate de achizitionarea, prelucrarea sau promovarea tutunului, proiectele care implica stramutarea involuntara a persoanelor (ex. construirea de drumuri prin zone populate) si proiecte ce pot avea un impact negativ asupra patrimoniului cultural sau a unor bunuri cu caracter istoric, cultural sau arheologic.
Imprumuturile vor putea fi derulate prin toate cele 11 sucursalele ale Robank, aflate in Bucuresti, Brasov, Cluj Napoca, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Oradea, Piatra Neamt, Ploiesti si Timisoara.
Robank detine in prezent, potrivit oficialiilor sai, o cota de piata importanta in finantarea agriculturii si a industrei alimentare, in special in industria uleiurilor comestibile si in morarit-panificatie. De asemenea, Robank are o contributie importanta in finantarea exporturilor de cereale romanesti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO