• Leu / EUR4.7564
  • Leu / GBP5.5660
  • Leu / USD4.1881
Bănci și Asigurări

România a rămas pe podiumul european în funcţie de expunerea băncilor faţă de stat

România a rămas pe podiumul european în funcţie de expunerea băncilor faţă de stat

Până în 2009, expunerea băncilor pe titluri de stat a fost sub 5% din total active, în 2010 a urcat spre 10%, iar din 2012 a depăşit 15%.

Autor: Claudia Medrega

30 mar 2016 273

Băncile din România continuă să aibă una dintre cele mai mari expuneri faţă de stat din Europa, plasându-se la începutul acestui an pe locul trei, cu o pondere de aproximativ 21% din total active, de cinci ori mai mare decât nivelul existent înainte de izbucnirea crizei economice mondiale. În funcţie de expunerea doar pe titluri de stat, România ocupă locul doi în clasamentul european.

„Băncile din România aveau în ianuarie 2016 a treia cea mai mare expunere faţă de stat (ca procente din total active) în rândul statelor membre ale UE, după Croaţia şi Slovenia, după ce cu câteva luni în urmă România avea cea mai mare expunere (aceasta a scăzut uşor în ultimele luni). Dacă luăm doar expunerea în titluri de stat, România are a doua cea mai mare expunere după Ungaria“, spune Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

La polul opus, cele mai mici expuneri faţă de stat le au băncile din Estonia, Suedia, Danemarca şi Marea Britanie.

Dacă luăm în calcul şi expunerea faţă de stat sub formă de garanţii de stat oferite în cadrul programului „Prima casă“, probabil că sistemul bancar românesc are de departe cea mai mare expunere faţă de stat în cadrul UE28, consideră Dumitru, care este şi preşedintele Consiliului Fiscal.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7564
Diferență: 0,0821
Ieri: 4.7525
Azi: 4.1881
Diferență: 0,0215
Ieri: 4.1872
Azi: 5.5660
Diferență: 0,3353
Ieri: 5.5474
Azi: 4.1890
Diferență: 0,086
Ieri: 4.1854