Bănci și Asigurări

Românii au cheltuit mai mult de pe carduri în T2

Românii au cheltuit mai mult de pe carduri în T2
18.08.2010, 23:38 22

Românii au cheltuit de pe carduri în trimestrul doi 25,5miliarde de lei (6,1 miliarde de euro), cu 5,8%% mai mult decât înaceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele BNR. Şi faţă deintervalul ianuarie-martie cheltuielile de pe carduri auînregistrat o creştere cu aproape 11%.

Plăţile cu cardul la comercianţi au înregistrat o creştere deaproape 14% faţă de trimestrul doi din 2009, până la o valoarecumulată de 3,1 miliarde de lei (circa 750 mil. euro), în specialpe fondul campaniilor de promovare, prin o­ferirea de bon­u­suri,des­făşurate de bănci.

"România a fost o piaţă foarte rezistentă la trecerea dinsprenumerar spre plăţile electronice. Acum se pare însă că acel prag derezistenţă a fost înfrânt şi ca urmare a eforturilor băncilor şiemitenţilor de carduri de a promova plăţile electronice",comentează Adrian Apolzan, director de corporate affairs în cadrulING Bank şi preşedintele Asociaţiei de Plăţi Electronice dinRomânia.

Cumulat pe primele şase luni din 2010, retragerile de numerar dela bancomat şi plăţile la comercianţi au însumat 48,5 miliarde delei (echivalentul a 11,7 mld lei), cu două miliarde de lei sau 4,5%mai mult decât în perioada ianuarie-iunie a anului trecut.Exprimată în euro, creşterea pe primele şase luni este de peste 6%datorită aprecierii leului.

Retragerile de numerar de la bancomate continuă să fie însădominante în cadrul tranzacţiilor cu carduri, în trimestrul doivaloarea acestora fiind de 22,4 miliarde de lei (5,4 mld. euro).Apolzan explică această situaţie prin dimensiunea redusă a reţeleide POS-uri, ceea ce înseamnă că în foarte multe situaţii pentru unclient nu este suficient să aibă doar un card în buzunar pentru aface o plată. Valoarea retragerilor de numerar a crescut cu 4,6%faţă de trimestrul doi din 2009.

În trimestrul doi băncile au pus în funcţiune încă 130 debancomate, până la un total de 9.954 de unităţi, în timp ce numărulPOS-urilor instalate la comercianţi a crescut cu peste 2.500, pânăla 101.354 de dispozitive.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO