Bănci și Asigurări

Românii se orientează şi spre creditele în euro odată cu creşterea dobânzilor la lei. Ipotecarele noi în euro ale populaţiei au urcat în august la 12,8 mil. euro, în timp ce creditele de consum în euro au fost de 2,5 mil. euro, ambele marcând maxime lunare pentru ultimii doi ani

EURIBOR la 3 luni, referinţa pentru creditele în euro este la 1,4%, în timp ce ROBOR la 3 luni, referinţa la creditele retail vechi în lei depăşeşte 8%, iar IRCC la creditele retail noi în lei, de după 2019, este 4%

Românii se orientează şi spre creditele în euro...

Autor: Claudia Medrega

19.10.2022, 18:20 192

♦ România vrea să adere în perspectivă la zona euro ♦ Dobânda medie la creditele de consum noi în lei a depăşit 13%, în timp ce dobânda la creditele de consum noi în euro este la mai puţin de jumătate, în jur de 5,5% ♦ Dobânda medie la creditele ipotecare noi în lei a fost în august de 5,7%, iar la ipotecarele noi în euro a fost de 4,2% ♦ Creditele în euro au dobânzi mai mici, dar există riscul valutar, o eventuală creştere a cursului leu/euro punând presiune pe debitori ♦ BNR a ţinut în frâu cursul leu/euro, sub pragul de 5 lei/euro, deprecierea leului, respectiv creşterea cursului aducând inflaţie importată, iar inflaţia s-a apropiat de 16%.

Românii au început să se orienteze din nou spre creditele în euro, mai ieftine, odată cu creşterea dobânzilor la lei din 2022, după ce în ultimii ani creditarea în lei a crescut puternic pe măsură ce dobânzile la lei au scăzut şi au ajuns comparabile cu cele la creditele în euro. Soldul creditelor în valută a coborât în jurul a 30% din total credite.

Băncile au raportat până în acest an o scădere dramatică a vânzărilor de credite de consum şi ipotecare în euro, până la câteva milioane de euro pe lună, după ce în urmă cu un deceniu vânzările de ipotecare în euro ajungeau la zeci de milioane de euro/lună sau chiar sute de milioane de euro în fiecare lună.

Creditele ipotecare noi în euro ale populaţiei au dat semne de revigorare în acest an, intrând pe o pantă ascendentă şi urcând în luna august  la 12,8 mil. euro, un maxim lunar al ultimilor doi ani.

În creştere au fost în acest an şi creditele de consum în euro, însă volumele sunt mai mici, ajungând la 2,5 mil. euro în august, marcând tot un maxim lunar al ultimilor 2 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO