Bănci și Asigurări

Romexterra ar vrea sa cumpere societatea de brokeraj Romaxa

17.01.2003, 00:00 23

Banca de Credit si Dezvoltare-Romexterra intentioneaza sa preia societatea de brokeraj Romaxa din Targu Mures, in acest sens fiind lansata deja o oferta actionarilor acesteia. Valoarea tranzactiei nu este inca publica. Romaxa este o societate de valori mobiliare destul de mica, ocupand locul 46 dintr-un total de 80. Valoarea totala a tranzactiilor  perfectate anul trecut a fost de 74 miliarde de lei.
Intrarea pe piata de capital constituie unul dintre obiectivele bancii din acest an, alaturi de extinderea pe piata leasingului sau a asigurarilor.
Romexterra a incheiat anul trecut cu un profit net de 250 miliarde de lei, iar activele bancare au ajuns la 3.200 miliarde de lei.
Pentru acest an conducerea bancii si-a propus dublarea activelor - pana la aproape 6. 500 miliarde de lei, iar actionarii actuali, si eventual unii investitori noi, vor majora capitalul cu aproape 400 miliarde de lei pana la 800 miliarde de lei. Extinderea retelei de sucursale este si ea in atentie, anul acesta fiind programata deschiderea a 5-6 sucursale noi. Banca are acum o retea teritoriala formata din 23 de sucursale.
Romexterra a fost infiintata in 1993 din initiativa a 1068 fondatori, persoane fizice, salariati din industria gazului metan, cu sprijinul efectiv al conducerii Societatii Nationale a Gazului Metan - ROMGAZ. Cu ocazia majorarilor ulterioare de capital social au devenit actionari ai bancii toti salariatii din industria gazului metan, alte persoane fizice si juridice. Banca s-a dovedit cu timpul atractiva si pentru salariatii din industria petrolului si chiar pentru Societatea Nationala a Petrolului - PETROM care incepand cu 1998 au devenit actionari ai bancii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels