Bănci și Asigurări

Romexterra: MKB devine majoritar pana in octombrie

15.09.2006, 19:26 19

Banca ungara MKB, subsidiara a institutiei germane de credit BayernLB, va deveni actionarul majoritar al Romexterra Bank pana la inceputul lunii octombrie, dupa ce si-a asigurat 50% plus o actiune din capitalul bancii, potrivit reprezentantilor Romexterra.
Actionarii Romexterra Bank mai au la dispozitie o saptamana pana la expirarea ofertei, pe 23 septembrie, pentru a vinde titlurile la pretul oferit de 6 lei pe actiune, putin peste dublul valorii nominale.
Strategia pe termen mediu si lung a MKB Bank urmareste atingerea unei cote de piata de cel putin 5,5-6,0%. MKB Bank va finanta achizitia prin majorarea capitalului social si prin imprumuturi subordonate, procese aflate in derulare. Oferta este derulata printr-o societate cipriota, Demera Investments, care urmeaza sa transfere actiunile catre MKB.
Deocamdata, cele mai reticente companii care detin pachete la Romexterra sunt cele din sectorul de gaze, a caror participatie cumulata este de 3,23%. "Nu am vandut actiunile detinute la Romexterra, deoarece pretul nu era convenabil - mult mai scazut decat al altor tranzactii in domeniul bancar din Romania. Prin refuzul nostru, aparam de asemenea interesele actionarilor mici, care cred ca sunt peste 100.000, dintre care multi sunt persoane fizice", spun oficialii celei mai mari distributii de gaze Distrigaz Sud, controlate de concernul francez Gaz de France. De asemenea, producatorul de gaze Romgaz Medias si cei ai transportatorului de gaze Transgaz Medias au decis sa nu-si vanda participatiile. "Pana la acest moment, E.ON Gaz Romania nu a vandut cele 1,68% din actiunile detinute la Romexterra Bank, dar este interesata de vanzarea acestora", spun reprezentantii companiei.
O serie de actionari minoritari ai bancii Romexterra contesta insa modalitatea de derulare a ofertei de preluare prin intermediul firmei din Cipru, precum si pretul propus, si solicita purtarea de negocieri directe cu MKB sau cu orice alt investitor strategic interesat pentru obtinerea unui pret pe actiune favorabil. Pe lista investitorilor interesati de achizitia de actiuni la Romexterra au aparut grupul financiar olandez PPF Group, controlat de investitori de origine ceha, sau TBIH - divizia financiara a grupului israelian Kardan.
Romexterra are o cota de 1% pe piata bancara locala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO