Bănci și Asigurări

Romexterra raporteaza la sase luni un profit de 3,23 milioane de dolari

24.07.2001, 00:00 16



Banca de Credit si Dezvoltare Romexterra, cu sediul in Targu Mures, a raportat la sfarsitul primului semestru un profit net de 94,38 miliarde de lei (3,23 mil.$) fata de 73,16 miliarde de lei rezultatul net obtinut in perioada corespunzatoare din anul 2000.

Activele totale ale bancii, de 1.550 miliarde lei la finele lunii mai, au crescut de 1,6 ori fata de perioada corespunzatoare a anului precedent si de 1,4 ori fata de situatia existenta la inceputul exercitiului financiar in curs. Potrivit informatiilor furnizate de banca, plasamentele la alte banci, la banca centrala si in titluri de stat depasesc 44% din activele totale ale bancii.

Desi este o banca mica, de care pana anul trecut se auzise destul de putin, acum Romexterra a intrat in atentia unor posibili cumparatori, de aceasta banca fiind interesate mai multe banci straine.

Totusi, potrivit conducerii actuale, sunt foarte putine sanse ca pana la sfarsitul acestui an actionariatul actual sa se modifice. in perioada imediat urmatoare este programata o majorare de capital de 50 miliarde de lei cu actionarii actuali ai bancii..

In prezent, .actionarii Romexterra sunt: Societati Nationale din Industria Gazului Metan - 4,35%, S.N. PETROM - 2,00%, companii cu capital majoritar de stat - 0,52%, companii cu capital privat - 9,50%, Federatia Sindicatelor Libere si Independente Petrom Ploiesti - 19,9%, restul de 63.73% fiind detinut de persoane fizice. Banca are acum un capital social de 150 miliarde de lei.

Romexterra a fost infiintata in anul 1993 din initiativa a 1.068 fondatori, persoane fizice, salariati din industria gazului metan, cu sprijinul conducerii Societatii Nationale a Gazului Metan - Romgaz. Banca a devenit operationala incepand cu luna martie 1994 cand a fost autorizata definitiv de catre Banca Nationala a Romaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO