Bănci și Asigurări

San Paolo IMI inca mai studiaza cum sa creasca in Romania

29.01.2003, 00:00 12

Grupul italian San Paolo IMI, propietarul bancii aradene West Bank, va anunta probabil in urmatoarele cateva saptamani noua strategie pe care o va aplica pentru piata romaneasca, spun surse bancare autorizate. Miscarea italienilor este destul de asteptata mai ales in contextul in care banca a intrat aproape in conservare anul trecut. West Bank a fost preluata in 2001 pentru aproape 12 milioane de dolari de grupul italian Cardine Banca, care la randul lui, in prima parte a anului trecut, a fuzionat cu San Paolo Imi, cel de-al treilea grup financiar italian. Ca urmare, actionarul majoritar al bancii aradene, cu un pachet de 72% din actiuni este grupul italian San Paolo IMI-Cardine.
Amanarea trecerii la o strategie de piata vizibila a fost pusa mai intai pe seama fuziunii din Italia dintre cele doua grupuri bancare si apoi pe efectuarea unor noii studii de fezabilitate prin situatia bancii. Oricum San Paolo IMI ar trebui sa se miste destul de repede intrucat din spate vin si alte grupuri bancare italiene care deja au anuntat planuri de investitii pe piata romaneasca.
West Bank a incheiat anul trecut cu rezultate financiare nu tocmai bune, constituirea de provizioane foarte mari pentru creditele neperfomante acordate in special in sucursala Bucuresti avand un impact negativ asupra rezultatelor bancii.
Chiar si in aceste conditii de incertitudine conducerea bancii  are in vedere majorarea capitalului social cu aproape 50 milioane de euro, intrarea pe piata cardurilor si oferirea de servicii de internet-banking.
Banca si-a majorat la sfarsitul lunii martie 2002 capitalul social cu 6,4 milioane de euro, dintre care 4,6 milioane de euro au fost subscrisi de actionarul majoritar. Capitalul social al bancii este in acest moment de 469,19 miliarde de lei.
West Bank are deschise 17 sucursale, cele mai multe in zona Ardealului, strategia de dezvoltare fiind indreptata mai mult asupra companiilor mici si mijlocii. Ca obiective pe termen mediu, cel putin asa cum au fost prezentate la inceput de actionarii italieni, se are in vedere ca peste 3 ani West Bank sa aiba 50 de sucursale si sa administreze conturilor a 100.000 de clienti. Numarul clientilor se ridica in prezent la putin peste 20.000 de persoane, ponderea majoritara avand-o intreprinderile mici si mijlocii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO