Bănci și Asigurări

Sberbank nu vrea să vină în România, BNR cere capital în plus la Volksbank

Sberbank nu vrea să vină în România, BNR cere capital în plus la Volksbank

Foto Silviu Matei

Autor: Razvan Voican

12.09.2011, 00:03 1071

Gigantul bancar rus Sberbank, care tocmai a semnat preluarea operaţiunilor din regiune ale austriecilor de la Volksbank - cu excepţia Volks­bank România - nu are niciun plan de a intra pe piaţa locală, în schimb se uită la Turcia şi Polonia, a declarat Herman Gref, şeful Sberbank.

El a spus că obiectivul celei mai mari bănci ruse, cu active de circa 220 miliard de euro, este atingerea unei reprezentări cât mai bune în Europa Centrală şi de Est şi nu pentru a face profituri rapide. Această strategie nu ar include însă România, nici sub o altă formă decât prin preluarea Volksbank România.

Serghei Gorkov, vicepre­şe­dinte al Sberbank, a explicat că ruşii au exclus Volksbank România din tranzacţia cu grupul austriac din cauza portofoliului mare de credite în franci elveţieni şi a situaţiei economice dificile. Pe de altă parte, în mediile bancare circulă o informaţie potrivit căreia ruşii nu ar fi intrat pe piaţa locală din cauza opoziţiei semnalate de BNR. Acum că Volksbank România a rămas la austrieci, surse bancare afirmă că BNR le-a cerut recent să majoreze capitalul băncii şi să acorde un nou împrumut subordonat pentru consolidarea indicatorilor de prudenţialitate.

Volksbank România, încă pe pierdere în S1

Austriecii au raportat pentru operaţiunile locale o pierdere brută de 0,3 mil. euro la jumătatea anu­lui, ceea ce ar semnala apropierea de obiectivul revenirii pe profit după pierderea de 36 mil. euro din 2010 după standardele internaţionale. În cadrul programului de restructurare aplicat în ultimul an banca a închis 30 de unităţi, rămânând cu 155, iar personalul a scăzut cu circa 80 de oameni, până la 1.344. Revenirea pe pro­fit depinde însă de costul riscului. Potrivit datelor publicate la Viena, provizioanele pentru riscul de credit au scăzut cu aproape 37% faţă de nivelul de la jumătatea lui 2010.

Johann Lurf, CEO al Volksbank România, a spus că măsurile luate în ultimele douăsprezece luni încep să dea rezultate, iar ajustarea reţelei şi centralizarea departamentelor interne într-un nou sediu central vor avea un efect pozitiv asupra costurilor băncii în semestrul al doilea. La rândul său, Gerald Wenzel, şeful grupului Volksbank, a reafirmat că banca locală ar urma să fie vândută numai într-un interval de doi-trei ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO