Bănci și Asigurări

Scadentele medii la imprumuturi incep usor sa castige teren

22.01.2004, 00:00 18



Bancile incep incet-incet sa prelungeasca scadentele de acordare a creditelor, dar cu toate acestea perioadele scurte - pana la 12 luni - continua sa detina ponderea majoritara.



La sfarsitul lunii noiembrie anul trecut, potrivit ultimelor date oficiale publicate de banca centrala, creditele acordate pe termen scurt detineau 47,9% din totalul imprumuturilor acordate, pondere usor in scadere fata de luna anterioara cand acest indicator era de 49,2%. In valoare absoluta, imprumuturile pe termen scurt - in marea lor parte bunuri de consum si de folosinta indelungata - se ridicau la 178.414 miliarde de lei (4,3 mld. euro).



Ponderea creditelor acordate pe termen mediu - intre 1 si 5 ani - s-a majorat in noiembrie cu 1,3 puncte procentuale, pana la 37,8%, in timp ce a creditelor acordate pe termen lung s-a mentinut la 14,3%.



Cum sursele atrase de banci de la populatie si agentii economici pe termen mai lungi sunt destul de mici, bancile la randul lor limiteaza cat pot acordarea de credite pe termene mai lungi.



Oricum in ultima vreme s-a simtit o inclinatie, cel putin a jucatorilor mari, spre gasirea de surse de finantare pe termene mai lungi. Si asta cu atat mai mult cu cererea tot mai mare din ultimul an de finantari cu scadente mai lungi, in special pentru credite ipotecare sau de investitii, a gasit bancile nepregatite mai ales ca normele de lichiditate le impun existenta unor echilibre bine definite intre sursele atrase si cele plasate pe o anumita perioada de timp. Or, cea mai mare parte a surselor atrase de banci, fie de la persoane fizice, fie de la persoane juridice, au maturitati mici si foarte mici.



Pentru acest an trei dintre mari formatori de piata din sistemul bancar romanesc- BCR, BRD-Groupe Societe Generale si Raiffeisen- au anuntat ca intentioneaza sa lanseze obligatiuni pe piata externa si interna pentru a-si asigura lichiditati pe termen mai lung. Probabil ca exemplu lor va fi urmat si de alte banci mai ales ca exista semne clare ca ritmul de crestere al cererii de credite va cotinua.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO