Bănci și Asigurări

Scandal în bănci: salariaţii Anglo-Romanian Bank îi cer lui Boc să intervină în cazul preluării de către BCR, acuzând scăderea salariilor cu 80%

Autor: Geanina Sandu

03.06.2011, 13:14 3860

Salariaţii Anglo-Romanian BankLimited (ARBL), sucursala Bucureşti, îi cer premierului Emil Boc,printr-o scrisoare deschisă, să intervină în cazul preluării decătre Banca Comercială Română (BCR) a tuturor angajaţilor,precizând că BCR nu respectă contractele de muncă ale salariaţilortransferaţi.

Sindicaliştii menţionează, îndebutul scrisorii, că BCR încearcă să îşi maximizeze profitul îndetrimentul salariaţilor români şi eventual chiar al statuluiromân.

"După cum probabil aveţicunoştinţă, acţionarii BCR au decis să transfere activitateaAnglo-Romanian Bank Limited, sucursala Bucureşti, către BCR. Înconformitate cu legislaţia română şi europeană, cu declaraţia depresă a BCR, precum şi cu protocolul semnat între ARBL şi BCR,aceasta din urmă are obligaţia de a transfera salariaţiiAnglo-Romanian Bank în BCR, «în conformitate cu legislaţiaromânească care reglementează protecţia salariaţilor în cazul unuitransfer de întreprinderi (regulamentul TUPE)»", precizeazăsalariaţii.

În opinia acestora, o primăeconomie semnificativă realizată de BCR se bazează pe modificareacontractelor individuale de muncă ale salariaţilor transferaţi,deşi Legea nr. 67/2006 privind protecţia salariaţilor în caz detransfer de întreprindere care transpune în dreptul internDirectiva Europeana nr.2003/21/CE prevede ca salariaţii se vortransfera cu toate drepturile pe care le au la cedent. Astfel, BCRa transmis oferte care modifică felul muncii, funcţiile deţinute,locul muncii şi diminuează cu pana la 80 la sută salariileavute.

"Pentru a pune presiune pesalariaţi şi cu intenţia vădită de a-i determina să refuze ofertelede muncă transmise de BCR, această ofertă vizeaza relocarea haoticăa numeroşi salariaţi ai ARBL Constanţa la Bucureşti, ai ARBLBucureşti la Sibiu, ai ARBL Timişoara la Jimbolia şi ai ARBL Sibiula Mediaş", se arată în scrisoare.

Mai mult decât atât, ARBL şi-asemnalat intenţia de a refuza dreptul la şomaj, dorind să obligesalariaţii să înceteze contractele de muncă prin acordul părţilor,deşi legea prevede foarte clar că în această situaţie responsabilde încetarea contractului este angajatorul, spun salariaţiiARBL.

Deşi BCR avea cunoştinţă de stareade graviditate a unei salariate din Bucureşti, oferta făcutăvizează un loc de muncă la Sibiu, iar în situaţia unei familii, atrimis soţia într-o localitate şi soţul în altă localitate,menţionează salariaţii în scrisoare.

"BCR refuză să ofere locuri demuncă pentru nouă persoane, în speţă personalului administrativ, şicare reprezintă aproximativ 10 la sută din totalul angajaţilor. Deasemenea, în repetate rânduri, am propus patronatului efectuareaunor controale de audit din partea instituţiilor abilitate alestatului, pentru a elimina ipoteze conform cărora acest transfer deîntreprindere ar fi de fapt o închidere mascată a ARBL, evitându-seastfel plata impozitului pe profit şi a TVA-ului aferent acesteitranzacţii către statul roman. Astfel, prin această operaţiune BCReste susceptibilă a realiza o economie substanţială din valoareatotală a tranzacţiei. Acţionarii BCR nu au considerat oportunădemararea unor astfel de verificări", se arată în documentuladresat premierului.

Salariaţii spun că au încercat săaibă o discuţie cu preşedintele BCR, Dominic Bruynseels, însă"atitudinea sfidătoare şi umilirea reprezentanţilor salariaţilor"i-a determinat pe aceştia să îi adreseze această scrisoarepremierului, pentru a-i solicita să ia toate măsurile pentru casalariaţii români "să fie trataţi cu toată demnitatea la care audreptul, legislaţia - inclusiv cea fiscală - să fie respectată, iarstatul român să nu fie prejudiciat prin manevresubversive".

Salariaţii ARBL şi-au exprimatsperanţa ca modificările legislaţiei muncii nu au avut ca scopumilirea salariaţilor sau îmbogaţirea băncilor pe seama statuluiromân, de asemenea speră ca aceasta scrisoare deschisă să nu aibărepercusiuni din partea BCR sau ARBL prin neachitarea obligaţiilorpe care le au faţă de membrii de sindicat.

Federaţia Sindicatelor dinAsigurări şi Bănci (FSAB), membră a "Cartel Alfa", arăta, lunatrecută, că sprijină salariaţii Anglo Romanian Bank Limited (ARBL)în procesul de transfer către Banca Comercială Română SA (GroupErste).

Banca Comercială Română, membră aGrupului Erste, se află în plin proces de integrare a subsidiareisale din România, Anglo Romanian Bank Limited. În cadrul acestuiproces, activele, pasivele, clienţii şi angajaţii ARBL vor fitransferaţi la BCR.

Potrivit sindicatelor, BancaComercială Română arăta că "angajaţii ARBL din România (96 desalariaţi) vor fi transferaţi în BCR, în conformitate cu legislaţiaromânească ce reglementează protecţia salariaţilor în cazul unuitransfer de întreprinderi (regulamentul TUPE)" şi că "BCR facetoate eforturile pentru a găsi oportunităţi potrivite de angajareîn cadrul BCR pentru toţi angajaţii ARBL".

Federaţia Sindicatelor dinAsigurări şi Bănci şi Sindicatul Funcţionarilor Bancari din ARBLîşi exprimă dezacordul faţă de "modalitatea de aplicare alegislaţiei româneşti şi europene de către o instituţie de creditcu capital european, de prim rang, care activează pe piaţa dinRomânia şi care foloseşte forţa de muncă a peste 8.000 deangajaţi".

Cele două organizaţii sindicaleprecizează că sunt preocupate de condiţiile în care BCR realizeazăpreluarea resurselor umane în cadrul acestui transfer, deoarece "sepoate crea un precedent periculos pentru toţi salariaţii care vortrece printr-un proces similar".

Erste Bank controlează în Româniagrupul BCR, care include în principal banca BCR, BCR Banca pentruLocuinţe, good.bee Service, BCR Pensii, BCR Leasing, BCR AssetManagement, BCR Securities, Anglo Romanian Bank Limited şi BCRChişinău.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO