Bănci și Asigurări

O nouă şedinţă de politică monetară la Banca Naţională. BNR ar putea să majoreze dobânda-cheie cu 0,75 puncte procentuale sau cu 1 punct procentual. Părerile analiştilor sunt împărţite. În iulie BNR a majorat rata de la 3,75% la 4,75%

Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR: Anticipăm rata-cheie terminală la 6,25% până la finalul acestui an şi la 7,25% pentru facilitatea de credit, aceasta din urmă rămânând instrumentul de politică monetară relevant în cadrul politicii de gestionare fermă a lichidităţii.

Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR: Anticipăm rata-cheie terminală la 6,25% până la finalul acestui an şi la 7,25% pentru facilitatea de credit, aceasta din urmă rămânând instrumentul de politică monetară relevant în cadrul politicii de gestionare fermă a lichidităţii.

Autor: Claudia Medrega

05.08.2022, 10:30 1381

♦  Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR: „Ne aşteptăm ca BNR să majoreze dobânda-cheie cu 75 puncte de bază (0,75 pp - n.red.) la 5,50%. Există şi o probabilitate pentru o creştere de 100 puncte de bază (1 pp - n.red). Mediana sondajului Bloomberg este de 100 puncte de bază“ ♦ Valentin Tătaru, economistul-şef al ING: „Estimăm pentru şedinţa de politică monetară de astăzi o creştere a ratei-cheie de 100 de puncte de bază (1 pp - n.red.) la 5,75%, care va fi în continuare cea mai mică rată-cheie din regiune. Având în vedere ratele din piaţă deja mult mai mari, ar putea fi ultima creştere semnificativă din acest ciclu.“ ♦  Rata anuală a inflaţiei a depăşit 15% în iunie.

BNR are programată pentru astăzi cea de-a şasea şedinţă de politică monetară din acest an, iar analiştii se aşteaptă la continuarea ciclului de înăsprire a politicii monetare, majori­tatea anticipând o majorare a dobânzii-cheie cu cel puţin 0,75 puncte procen­tuale (pp), de la 4,75% până la 5,50%, având în vedere nivelul ridicat al inflaţiei. Există şi analişti care văd posibilă o creştere a dobânzii cu 1 punct procentual, până la 5,75%.

La şedinţa de politică monetară pre­cedentă, din iulie, BNR a majorat dobânda-cheie de la 3,75% până la 4,75%.

BCR vede mai probabilă o majorare a dobânzii-cheie cu 0,75 pp, până la 5,50%, decât un salt de 1 pp. „Ne aşteptăm ca BNR să majoreze dobânda-cheie cu 75 puncte de bază (0,75 pp - n.red.) la 5,50% la şedinţa Consiliului din 5 august. Există şi o probabilitate pentru o creştere de 100 puncte de bază (1 pp - n.red). Mediana sondajului Bloomberg este de 100 puncte de bază. Rata facilităţii de credit, care ar trebui să rămână instrumentul de politică monetară operaţional relevant în condiţiile politicii de de management strâns al lichidităţii, ar trebui să ajungă la 6,50%“, susţine Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO