Bănci și Asigurări

Sefi mai vechi si noi la Asociatia Romana a Bancilor

20.04.2006, 00:00 24

Radu Ghetea, prim-vicepresedintele executiv al Alpha Bank, a obtinut ieri un nou mandat de trei ani in functia de presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB). El a concurat cu Mihai Bogza, presedintele Bancpost, invingandu-l cu 24 de voturi la 15.

Pozitia de prim-vicepresedinte al ARB a fost ocupata de Nicolae Danila, presedintele executiv al BCR, care a fost propus de Misu Negritoiu, director general adjunct al ING Bank, si a fost votat in unanimitate de membrii Asociatiei.

BCR, cea mai mare banca de pe piata, intra astfel in Consiliul de Administratie al ARB dupa o lunga perioada in care reprezentantii sai au avut doar statutul de invitat la discutiile Asociatiei cu BNR sau cu alte autoritati.

"Nicolae Danila este binevenit in conducerea ARB. BCR nu mai putea lipsi ca reprezentare in Consiliul de Administratie pentru ca nu poti discuta cu autoritatile fara sa tii cont de parerea BCR", a declarat pentru ZF Radu Ghetea.

"Dorim revigorarea activitatii Asociatiei si exista mai multe propuneri privind actiuni pe care sa le desfasuram incepand cu acest an. Alegerea facuta de comunitatea bancara ma onoreaza si, deopotriva, confirma public meritele pe care le are echipa de la BCR in dezvoltarea sistemului bancar", a declarat Nicolae Danila. El spune ca este nevoie de eforturi comune pentru cresterea in continuare a pietelor financiare, pentru dezvoltarea culturii bancare si cresterea transparentei.

Danila a candidat anul trecut pentru o functie de vicepresedinte, insa fara succes. De data aceasta nu a avut concurent, fostul prim-vicepresedinte al ARB, Dan Pascariu, presedintele HVB, hotarand sa nu mai candideze si sa se retraga de la conducerea Asociatiei.

"Dupa doua mandate consecutive am vrut sa dau un exemplu pentru ca de mult pledez pentru limitarea numarului de mandate. Prin pozitia detinuta am avut privilegiul de a fi in avangarda reformei sistemului bancar, care se datoreaza si ARB", a declarat Pascariu, precizand ca in urmatorul an se va concentra pe fuziunea celor trei membri ai grupului - UniCredit - HVB, Banca Tiriac si UniCredit Romania.

Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank, a primit un nou mandat in functia de vicepresedinte al ARB, desi a avut doi contracandidati. Celelalte doua pozitii au fost ocupate anul trecut de Gabriela Tudor, la vremea aceea vicepresedinte al RoBank, in prezent vicepresedinte al CEC, respectiv de Petre Bunescu, director general adjunct al BRD-SocGen.

Radu Ghetea a declarat ca una dintre prioritatile ARB este modificarea statutului astfel incat sa creasca nivelul cotizatiilor, cu o proportie corespunzatoare a drepturilor de vot, astfel incat Asociatia sa poata dispune de un buget mai mare. In prezent, bancile au contributii egale si voturi egale. "Lucram cu un buget deosebit de redus si din cauza aceasta nu avem un staff corespunzator. Am intrat intr-o alta etapa a dezvoltarii sistemului bancar, bancile dispun de resurse, asa incat putem renunta la contributiile unice", spune Ghetea. In acelasi timp, ARB urmeaza sa se reorganizeze cu ajutorul a doi consultanti a caror angajare este finantata de Banca Mondiala.

Pe agenda Asociatiei figureaza si modernizarea Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare, bancile dorind sa devina actionari ai institutiei, cu drept de proprietate asupra contributiilor varsate.

"Vrem sa avem un cuvant de spus in gestiunea Fondului", a declarat presedintele ARB.

In prezent, activitatea Fondului este urmarita de BNR printr-un Comitet de supraveghere. De asemenea, ARB continua sa discute cu BNR si Ministerul Finantelor posibilitatea renuntarii la cecuri.

In ceea ce priveste raportarile periodice pe care bancile le au de facut la BNR, Ghetea spune ca se afla intr-o faza avansata de implementare un sistem informatic care ar putea incepe sa functioneze in luna octombrie si ar reduce foarte mult birocratia.

"Se va crea o baza de date foarte importanta, iar informatiile raportate de banci vor avea o mai mare acuratete. In plus, ne va fi de mare ajutor in perspectiva adoptarii standardelor Basel II si IFRS", afirma Radu Ghetea.

ARB intentioneaza sa solicite Bancii Nationale acces la o parte din datele centralizate pentru a putea realiza o serie de studii prin care sa-si sustina mai bine pozitiile exprimate.

Bineinteles, ARB nu renunta la discutiile cu BNR privind reducerea nivelului rezervelor minime obligatorii si restrangerea restrictiilor aplicate creditarii.

razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO