Bănci și Asigurări

Seful CEC: Putem reesalona si restructura creditele clientilor

29.01.2009, 18:18 49

Bancile asteapta din partea BNR reducerea dobanzii de politica monetara, si a rezervelor minime obligatorii luna viitoare pentru a debloca creditarea, sustine Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, in timp ce Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), considera ca tranzactiile interbancare ar trebui garantate de BNR in acelasi scop.

"Fara dobanzi mai mici nu vom putea relansa activitatea. Asteptam cu totii, de azi intr-o saptamana, ca BNR sa dea semnalul de reducere a dobanzii de politica monetara si a rezervelor minime obligatorii, pentru a crea lichiditate si a readuce apetitul de a solicita credite de la banca", spune Ghetea.
El a adaugat ca in actualul context economic bancile comerciale au disponibilitatea de a reesalona si restructura creditele clientilor in cazul in care acestia intampina dificultati de plata.
"Acei clienti care simt ca nu mai pot, sa vina la banca ca la doctor, sa vedem ce se poate face inainte sa se ajunga la situatii neplacute de executare silita. Sa vina inainte sa descopere ca sunt in incapacitate de plata. Daca de exemplu un client are ca termen de rambursare cinci ani putem prelungi scadenta pana la sapte ani, cu o perioada de gratie de doi ani, in care sa fie achitate numai dobanzile. Conditia este sa aiba un loc de munca stabil", explica Ghetea, care este si presedintele CEC.
Anul trecut, CEC Bank a obtinut un profit net de 370 mil. lei, inclusiv din vanzarea participatiei la Asiban. "Fara banii din vanzarea Asiban, profitul net a crescut cu 65%, dar trebuie sa aveti in vedere ca am avut cheltuieli cu o campanie puternica de promovare si cu schimbarea imaginii a 270 de sedii. Soldul creditelor a crescut anul trecut cu 55,2%, la 8,14 mld. lei", a spus Ghetea.
El a adaugat ca in luna decembrie CEC a acordat finantari de peste 300 mil. lei, din care 230 mil. lei pentru IMM-uri si 70 mil. lei imprumuturi ipotecare in lei pentru populatie, in timp ce intr-o luna obisnuita valoarea creditelor este in jur de 250 mil. lei.
Structura portofoliului de credite a CEC Bank era la sfarsitul anului trecut in proportie de 63% catre populatie, 34% firme, majoritatea IMM-uri, si 3% administratii publice locale.
CEC Bank si Eximbank au semnat ieri un acord de parteneriat cu trei asociatii patronale si doua fonduri de garantare pentru sprijinirea operatorilor economici prin oferirea unui pachet de servicii care cuprinde finantarea si garantarea.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO