Bănci și Asigurări

Seful Eureko: Sistemul de pensii private din Romania este cu un pas inaintea Europei

Seful Eureko: Sistemul de pensii private din Romania este cu un pas inaintea Europei

Maarten Dijkshoorn, presedinte si director general al grupului financiar Eureko: Dezavantajul acestui sistem este lipsa de informare a participantilor, care ar vrea sa aiba siguranta cunoasterii nivelului pensiei pe care o vor incasa.

25.06.2007, 20:18 56

Sistemul de pensii private din Romania, care ia startul anul acesta, este "curajos" si "inteligent creat", a declarat Maarten Dijkshoorn, presedinte si director general al grupului financiar Eureko, intr-un interviu acordat ZF.
In Romania, Eureko detine compania de asigurare Interamerican, care s-a inscris deja in cursa pentru pensiile private. "Pensiile private vor deveni o componenta importanta a activitatii noastre in Romania, alaturi de cea de asigurari private de sanatate", a spus Dijkshoorn, adaugand ca acestea doua vor fi principalele linii de business ale grupului pe piata locala. Interamerican Pensii va opera atat pe piata pensiilor private obligatorii (pilonul II), cat si pe cele facultative (pilonul III).
Legislatia pensiilor private in Romania este cu un pas inaintea celei din Europa, unde sistemele trec de la tipul "beneficii definite" la "contributii definite", spune Dijkshoorn. Grupul Eureko are venituri de peste 14 miliarde de euro la nivel mondial.
In sistemele cu beneficii definite, foarte raspandite in Europa de Vest, contributorii stiu ce pensii vor avea la finalul perioadei de cotizare, dar trebuie sa economiseasca sume tot mai mari pentru atingerea acestei pensii.
In sistemele cu contributii definite, cum sunt cel romanesc si cele din restul statelor din regiune (de la Bulgaria la Polonia), angajatii stiu cu ce sume contribuie, dar nu cunosc ce pensii vor avea.
"Dezavantajul acestui sistem este lipsa de informare a participantilor, care ar vrea sa aiba siguranta cunoasterii nivelului pensiei pe care o vor incasa", spune Dijkshoorn.
In schimb, sistemul de contributii definite are mai multe avantaje, de la controlul asupra sumelor contribuite pana la socurile mici pe care le resimte bugetul public de pensii, pe fondul virarii contributiilor catre administrare privata.
Seful Eureko spune ca increderea este aspectul vital al oricarui sistem de pensii private si ca de obicei ia ceva timp contributorilor sa castige incredere in aceste fonduri.
In Romania, sistemul de pensii private obligatorii presupune virarea unei parti din contributia de pensii deja platita la stat catre administrare privata.
In primul an, doua procente din cele 9,5 procente platite de angajati catre bugetul public de pensii vor fi directionati catre fondurile private (obligatoriu pentru salariatii sub 35 de ani si optional pentru salariatii cu 35-45 de ani).
Contributia va creste treptat, pana la 6% din cei 9,5% la nivelul anului 2016, conform legislatiei actuale.
Cresterea treptata a contributiei va asigura, in viziunea lui sefului Eureko, o tranzitie lina de la sistemul public la cel privat de pensii, fara probleme de sustenabilitate pentru niciunul dintre acestea.
In opinia lui Dijkshoorn, pensiile private trebuie sa responsabilizeze contributorii la sistem. Clientii acestor produse financiare ar trebui astfel sa devina constienti asupra nevoii de a economisi, pe fondul crizei sistemului public de pensii.
In pofida succesului reformei pensiilor private din Europa, spune seful Eureko, sistemele publice de pensii au in continuare o importanta destul de ridicata, mai ales in vestul continentului. Frans van der Ent, CEO la Interamerican si la societatea de pensii a companiei de asigurare, spune ca increderea publicului in pensiile private ar trebui castigata usor.
Pensiile private, spune el, ar putea fi chiar mai sigure decat sistemul public de pensii.
"Multe companii care vor administra pensii private in Romania au in spate grupuri financiare cu un rating mai bun decat statul roman", spune Van der Ent.
Eureko, de exemplu, are un rating A+, in timp ce statul roman are un rating de tara de BBB sau BBB-, in functie de agentia de rating.
Practic, toate marile grupuri financiare care vor administra pensii private in Romania au ratinguri de clasa A: Erste (care va opera prin BCR), SocGen (prin BRD), Allianz-Tiriac, ING, Aviva si altele. Un rating mai bun inseamna ca o companie are un risc financiar mai scazut, clasa A insemnand cele mai reduse riscuri financiare asociate companiilor cu aceste ratinguri.
"Nu doar CSSPP (Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, n. red.) sta cu ochii pe mine cand administrez activele fondurilor de pensii private, ci si propriii mei actionari din Olanda", a conchis Van der Ent.
Pe piata din Romania, doar patru companii sunt deocamdata autorizate sa vanda pensii facultative, iar alte patru sunt pe lista de asteptare.
Pe zona pensiilor obligatorii, nu exista inca societati autorizate, dar lista de asteptare cuprinde noua companii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO