Bănci și Asigurări

Semnale pozitive pe piaţa financiară: euro s-a stabilizat la 4,5 lei, iar dobânzile au reluat scăderea

Semnale pozitive pe piaţa financiară: euro s-a...

Autor: Ciprian Botea

02.03.2014, 21:22 171

Pieţele financiare au încheiat luna februarie într-un ton optimist conturat de faptul că dobânzile la lei au revenit pe un trend de scădere în ultimele zile, cursul de schimb s-a stabilizat în apropierea pragului de 4,5 lei/euro, iar indicele BET al Bursei de la Bucureşti a reluat creşterea luna trecută după un minus de aproape două puncte în ianuarie.

Cursul de schimb a încheiat la 4,4995 lei/euro luna februarie, nivel similar cu cel de la sfârşitul lunii anterioare. Situaţia s-a stabilizat luna trecută după ce în ianuarie leul pierduse 1,3 bani în faţa monedei europene. Totodată, dobânzile interbancare (utilizate ca referinţă pentru costul creditelor în lei) au reluat scăderea în ultimele zile. Indicatorul Robor la 3 luni a ajuns la sfârşitul lunii februarie la 3,36% pe an, după un salt spectaculos de la 2% la 3,5% pe an la sfârşitul lunii ianuarie.

Dobânzile se stabilizaseră la circa 3,5% pe an în ultimele săptămâni, dar acum dau primele semnale de reluare a trendului de scădere. „Scăderea tensiunilor politice ajută probabil condiţiile de lichiditate care se îmbunătăţesc în mod natural, aşa că ne putem aştepta la continuarea scăderii dobânzilor şi a randamentelor titlurilor de stat în lei în zilele următoare”, consideră analiştii ING Bank. Trendul pozitiv din februarie calmează practic starea de incertitudine şi neîncredere apărută odată cu saltul dobânzilor şi creşterea cursului din luna anterioară.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO