Bănci și Asigurări

SocGen: BRD a iesit bine la testele de stres ale FMI

09.06.2009, 16:40 23

Testele de stres ale FMI si BNR au confirmat pozitia sanatoasa a solvabilitatii BRD, a declarat Didier Valet, chief financial officer al Societe Generale, actionarul majoritar al celei de-a doua mari banci romanesti.

In ultimele saptamani, BNR a evaluat rezistenta la socuri a 29 de banci de pe piata pe baza a doua scenarii concepute impreuna cu expertii FMI. Pe baza rezultatelor au fost identificate bancile care au nevoie de majorari de capital pentru a-si mentine o solvabilitate minima de 10% in conditiile concretizarii ipotezelor de stres. Didier mai spune ca forta financiara a BRD se confirma, sugerand ca aceasta nu ar avea nevoie de o majorare de capital.
Ca directie strategica el a mentionat aplicarea in continuare a unor linii conservatoare in politica de creditare a BRD.
Conform datelor SocGen, alocarile nete pentru provizioane de risc ale BRD aproape s-au triplat in trimestrul I 2009 fata de trimestrul I 2008, insumand 26 mil. euro, in timp ce costul riscului a crescut de 2,6 ori, pana la 91 de puncte de baza. In primele trei luni ale anului, BRD a contribuit cu 28 mil. euro la profitul net al grupului francez, care detine peste 58% din actiuni, fata de 39 mil. euro in aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce KB, subsidiara din Cehia, a adus
39 mil. euro, in scadere de la 59 mil. euro.
Dintre bancile mari, Raiffeisen a indicat ca nu ii este necesara o suplimentare a capitalului, in timp ce la BCR actionarul majoritar - Erste Group - a initiat saptamana trecuta discutiile cu SIF-urile pentru stabilirea modalitatii de majorare a capitalului celei mai mari banci de pe piata.
Conform calculelor BNR, la sfarsitul lunii martie cele sase banci cu cote de piata mai mari de 5% inclusiv inregistrau o solvabilitate medie de 10,64%.
Pe de alta parte, testul de stres realizat dupa scenariul de baza cu scadere economica de 4% in acest an si depreciere a leului cu inca 20,6% a indicat ca o institutie de credit cu o cota de piata de aproape 5% ar inregistra pierderi mai mari decat fondurile proprii. Alte trei banci cu cote de piata mai mici de 1% ar suferi aceeasi consecinta a socului.
In conditiile scenariului de baza, necesarul de recapitalizare al celor 29 de banci ar insuma circa un miliard de euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO