Bănci și Asigurări

Stabilitatea dolarului i-a atras pe multi dintre cei care s-au imprumutat

16.04.2004, 00:00 25



Volatilitatea destul de scazuta a cursului de schimb al leului fata de dolar de anul trecut a facut ca din ce in ce mai multe credite sa fie contractate in aceasta valuta. Dovada stau si cifrele facute publice de banca centrala.



Daca in ultima luna a anului trecut creditele in moneda americana detineau o pondere de 31,5% in totalul creditelor acordate, in prima luna a acestui an ponderea a urcat deja la 32,2%.



Ramane insa de vazut cat de inspirati au fost cei care au mizat pe valuta americana, tinand cont ca incepand de anul acesta - odata cu un control mai riguros din partea bancii centrale a evolutiei raportului leu/euro - variatiile cursului leu/dolar au fost, si probabil ca vor mai fi, destul de ample. Pe piata valutara au fost zile in care dolarul inregistra variatii de mai multe sute de lei zilnic.Or, asta inseamna o grija in plus.



Desi se poate spune ca a exista o usoara reticenta pentru imprumuturile in euro, moneda europeana a continuat sa fie in topul preferintelor la capitolul creditare, cu o pondere de 38% din totalul finantarilor.



In luna ianuarie valoarea creditelor supravegheate de Centrala Riscurilor Bancare (credite acordate unui singur debitor si care depasesc 200 mil. lei) a scazut fata de luna decembrie 2003 cu 5137 miliarde lei, ajungand la aproape 392 de mii de miliarde de lei.



Structura acestor imprumuturi (dupa forma de proprietate a debitorului si dupa moneda) a suferit modificari minore intre cele doua perioade.



Astfel, in luna ianuarie au fost acordate credite persoanelor juridice cu proprietate integral privata in suma de 287de mii de miliarde lei, reprezentand 73% din totalul creditelor acordate. Valoarea este practic identica cu cea inregistrata in luna decembrie 2003. Persoanele juridice cu proprietate de stat au contractat credite in valoare de 52.962 miliarde lei, in scadere cu 500 de miliarde de lei, pastrand insa aceeasi cota ca si in luna decembrie -13%.



Creditele acordate persoanelor fizice au crescut atat in valoare absoluta cat si in valoare relativa. Astfel, au fost acordate credite in valoare de 18.820 miliarde, reprezentand 4,8% din totalul creditelor, fata de 4,5% in luna decembrie 2003. Cresterea cererii din partea populatiei poate fi pusa pe seama contractarii unor credite dupa vechile norme (mai laxe) de creditare.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO