Bănci și Asigurări

Straini mai asteapta pana sa-si deschida depozite

31.03.2004, 00:00 13



Liberalizarea contului de capital la capitolul constituirii de depozite in lei pentru cetatenii straini va fi adoptata de Banca Nationala cel mai devreme in 2005, intrucat deschiderea pietei ar atrage in Romania fonduri speculative estimate la sase miliarde de dolari.



Potrivit calendarului initial de de liberalizare a contului de capital, persoanele nerezidente urmau sa poata sa-si deschida depozite pe piata romaneasca incepand din acest an.



"Institutii prestigioase, in care am avut incredere, ne-au certificat estimarile noastre. Daca s-ar fi liberalizat acest capitol, avem certitudinea ca intrau in tara sase miliarde de dolari, sub forma de hot money", a afirmat saptamana trecuta guvernatorul BNR Mugur Isarescu.



Fluxul de capital strain ar fi obligat BNR sa sterilizeze sume de trei ori mai mari fata de prezent. Anual, banca centrala atrage de pe piata monetara, prin depozite pe o luna, echivalentul a 2-3 miliarde de euro.



Viceguvernatorul BNR Cristian Popa spune ca cel mai probabil deschiderea pietei pentru nerezidenti ar putea incepe in martie 2005, cu o prima etapa de proba.



Fondurile speculative care ar putea circula liber pe piata romaneasca vizeaza castigurile care pot fi obtinute din diferenta intre dobanzile practicate pe piata interna, evolutia ratei de schimb a monedei nationale si dobanzile din pietele internationale. Iesirea banilor speculativi este urmata deseori de tensiuni de necontrolat in pietele cu dimensiuni mici.



Potrivit guvernatorului BNR, rezerva valutara a recuperat o buna parte din sumele vandute la sfarsitul anului trecut pentru echilibrarea pietei interne. In luna martie, BNR a cumparat din piata peste 300 de milioane euro si a avut un plus la rezerva valutara de 200 de milioane de euro.



Interventiile BNR in piata interbancara prin cumparari de valuta au dus, in luna februarie, la cresterea rezervei valutare cu 78,3 milioane euro, pana la 6,42 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO